Goed voorbereid op reis met je reisapotheek

Heb je vakantieplannen en staat je koffer al klaar? Vergeet dan niet te denken aan je reisapotheek. Ziek worden is nooit leuk, maar op reis kan dit extra vervelend zijn. Met deze handige tips ga je goed voorbereid op reis.

1. Uitdroging

Slechte hygiëne, een ander klimaat, bedorven voedsel. Een voedselvergiftiging kan leiden tot uitdroging en uitputtingsverschijnselen. Hevige diarree, braken en transpiratie zorgen ervoor dat je veel vocht verliest. Neem daarom preventief O.R.S. mee zodat je kunt zorgen voor aanvulling van water, suikers en zouten. Hiermee behoudt je lichaam een goede vochtbalans.

Livsane ORS

2. Diarree

Diarree is in de meeste gevallen niet ernstig, maar wel ongemakkelijk, het gaat meestal na 3 tot 5 dagen vanzelf over. Diarree zuivert je lichaam van onwelkome bacteriën, zorg daarom voor voldoende drinken verdeeld over de dag. Uitdroging is namelijk een van de grootste problemen bij diarree, met name onder kleine kinderen en ouderen. Daarbij is het handig om diarreeremmers en O.R.S. mee te nemen.

3. Moeilijke stoelgang

Met een wc rol onder je arm op de camping of het krappe toilet in het vliegtuig, exotisch eten en op andere tijdstippen eten. Dit kan stress veroorzaken en de regelmaat verstoren, waardoor er obstipatie kan optreden. Let er daarom op dat je vezelrijk blijft eten, voldoende drinkt, regelmatig beweegt en laxeertabletten meeneemt op reis.

4. Pijnstillers

Mocht het noodlot toch toeslaan en wordt je ziek op vakantie, dan is het fijn om pijnstillers mee te hebben. De meest gebruikte pijnstillers zijn zonder doktersrecept, paracetamol is koortsverlagend en ibuprofen is daarnaast ook nog ontstekingsremmend. Wees voorbereid en overleg met de apotheek welke pijnstiller en hoeveelheid voor jou geschikt is.

5. Verkouden door airco

Airconditioning, zoals in hotels en het vliegtuig, kunnen een bron van schimmels en bacteriën zijn. Door verkeerde instellingen of onvoldoende onderhoud kunnen bacteriën die een infectie aan de luchtwegen veroorzaken tot wel 100 keer sneller verspreid worden. Zorg er daarom voor dat je goed gehydrateerd blijft, regelmatig je handen wast en een neusspray gebruikt.

6. Zon

Smeer je goed in, drink voldoende en  zoek ook zo nu en dan het zwembad of de schaduw op. Een tekort aan vocht en een teveel aan zon kan leiden tot een zonnesteek. Bij een zonnesteek faalt het transpiratie systeem, hierdoor raakt het lichaam de warmte niet kwijt en dit kan vervelende gevolgen hebben. Let ook op dat sommige geneesmiddelen een heftige zonnebrand of zonneallergie kunnen veroorzaken.

7. Vervoer en houdbaarheid

Slik je medicijnen en heb je reisplannen? Kijk dan goed in de bijsluiter hoe je deze medicatie moet te bewaren. Sommige medicijnen zijn gevoelig voor temperatuur of moeten uit de zon bewaard worden. Daarbij is het ook verstandig om te controleren of de medicijnen tijdens de reis nog binnen de houdbaarheid vallen. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

8. Paspoort en verklaring

Controles bij vliegvelden en douanes zijn streng! Let op: sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet. Ben je van plan te reizen met medicijnen, kijk dan hier voor de voorschriften van de overheid en zorg dan dat je een medische verklaring of een Schengenverklaring aanvraagt. Ook een medicijnpaspoort of geneesmiddelen- paspoort is erg handig, medicijnen waarvoor dit nodig is staan op de website van de overheid zoals;

  • Pijnstillers (alleen pijnstillers op recept verkregen)
  • Slaapmiddelen
  • Kalmeringsmiddelen
  • ADHD-medicijnen
  • Medicinale Cannabis

9. Reisziekte

Wagen- of reisziekte komt meestal voor bij kinderen en adolescenten tussen de 2 en 20 jaar. Dit ontstaat doordat je evenwichtsorgaan tegenstrijdige informatie binnenkrijgt, symptomen kunnen zijn: draaierig voelen, gapen, zweten, bleek zien, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Zorg dus dat je pillen tegen reisziekte inneemt voordat je op pad gaat, zo kom je veilig (en zonder misselijkheid) op je bestemming aan.

10. Reisapotheek

Tenslotte zegt men niet voor niks, een goede voorbereiding is het halve werk. Dus ga je op reis? Vraag je apotheek om een medicatieoverzicht met alle belangrijke informatie over het gebruik daarvan bij elkaar. Download hier ons reisadvieskaartje om zeker te weten dat je niks vergeten bent en onbezorgd naar je vakantiebestemming kunt vertrekken.

Vraag je arts of apotheker om advies voordat je een geneesmiddel inneemt. Of kijk voor meer informatie op apotheek.nl 

© 2024 Livsane | Website: Next Lead