Wanneer heb je griep?

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kun je telkens opnieuw griep krijgen.

Er zijn drie typen influenzavirussen die het meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A, B en C. Griepachtige verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals verkoudheidsvirussen.

Het begint vaak heel plotseling met koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn, vermoeidheid, keelpijn en droge hoest en (hoge) koorts. De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen zoals longontsteking en ernstige benauwdheid. Dit geldt voor kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een chronische ziekte.

Hoe krijg je griep?

De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen verspreiden de virussen zich.  Je kunt besmet raken als je speekseldruppeltjes met een griepvirus inademt. De besmette speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand die griep heeft, hoest of niest. Natuurlijk kun je ook worden besmet als je iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest. Je bent besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Een goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken. Tegen griep kun je je laten inenten met een griepprik. Na een echte griep kun je je nog een dag of 10 slap of lusteloos voelen.

Wat kan ik zelf doen?

Zorg voor een goede weerstand, dan kun je beter weerstand bieden tegen virussen. Samen met voldoende slaap, weinig stress en beweging heeft een gezonde voeding invloed op ons immuunsysteem.  Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, drink voldoende, beweeg voldoende en neem voldoende rust. Let op je hygiëne en pas je kleding aan op het weertype.  Ook kunnen een aantal vitaminen en mineralen bijdragen aan een goede weerstand., zoals vitamine C 500 mg en multivitaminen.

Tips
Ventileer goed, door ramen en deuren op een kier te laten.  Of lucht een ruimte door elke dag 10 minuten een raam of deur open te zetten. Zoals gezegd worden virussen vooral overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Nies/hoest in je elleboog en was regelmatig je handen.

Mensen die tot een risicogroep behoren, doen er goed aan zich elk jaar tegen griep te laten vaccineren. Meestal krijgen zij een oproep via de huisarts. Het zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Elk najaar wordt een vaccin samengesteld dat speciaal werkt tegen de virussen die dan actief zijn. Haal dus elk jaar een nieuwe griepprik als je tot een van de risicogroepen behoort. Risicogroepen die doorgaans een griepprik krijgen, zijn mensen met een hartaandoening, een longziekte, diabetes, nierpatiënten, mensen van 60 jaar en ouder en mensen die door een ziekte of medische behandeling een lage weerstand hebben.

Wanneer naar de huisarts?

Met verkoudheids- of griep klachten hoef je in het algemeen niet naar de huisarts. Toch wordt nu vanuit het RIVM geadviseerd met verkoudheidsklachten direct te bellen naar (0800) 1202 en je te laten testen op COVID-19 (Corona). Op apotheek.nl vind je veelgestelde vragen over het Corona-virus.

Heb je een gewone griep (influenza) maar is er na een week nog geen verbetering of is de koorts na 5 dagen nog niet minder geworden, neem dan contact op met de huisarts. Bij jonge kinderen en ouderen (75+) is het raadzaam om  eerder contact op te nemen o.a. als je baby verkouden is en slecht drinkt en/of suf is.

Ons advies

Koorts is een temperatuur van meer dan 38 °C. Het is één van de manieren waarop je lichaam reageert op een infectie. Daarom is het niet altijd nodig koorts te onderdrukken. Kinderen verdragen koorts over het algemeen beter dan volwassenen. Als een kind met koorts normaal reageert, normaal blijft drinken en wil spelen, hoef je je geen zorgen te maken. Het is dan niet nodig het kind iets tegen de koorts te geven. Voor het meten van de lichaamstemperatuur kun je de Livsane digitale koortsthermometer met flexibele punt adviseren. Rectaal meten is de meest nauwkeurige methode. Meten onder de oksel of in de mond is ook mogelijk maar geeft over het algemeen een iets lagere meting. Gebruik een desinfecterend middel (bijv. 70% ethylalcohol ) om de thermometerpunt schoon te maken. De Livsane thermometer is gegarandeerd waterdicht en kan daarom ondergedompeld worden in vloeistof of lauw water voor schoonmaken en ontsmetting.

Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn kun je paracetamol tabletten voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar (zie bijsluiter) gebruiken. Paracetamol wordt in het algemeen goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Als vuistregel geldt dat volwassenen per keer 1 of 2 tabletten van 500 milligram mogen gebruiken. Meestal zijn 2 tot 3 tabletten per dag voldoende. Gebruik in elk geval nooit meer dan 6 tabletten per dag.  Voor kinderen onder de 6 jaar zijn er paracetamol zetpillen verkrijgbaar.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead