Veilig in de zon: zonneallergie of zonnesteek?

‘Hij heeft vast een zonnesteek!’ Iemand die niet meer uit zijn woorden komt en zich vreemd gedraagt. Het gezegde ligt echter niet ver van de realiteit. Maar wat is een zonnesteek, wat moet je doen om dit te voorkomen en wat zijn de verschillen met een zonneallergie?

Wat is een zonnesteek?

Bij een zonnesteek kunt u last krijgen van een gloeiende huid, zweten, bleek zien, hoofdpijn, duizeligheid, braken, moe zijn en een slap gevoel. Uw lichaam verliest vocht door zweten als het warm is. Als u te weinig drinkt, dan heeft uw lichaam te weinig vocht om te verdampen. Hierdoor stijgt uw lichaamstemperatuur. Als dit in de zon gebeurt, dan heeft u een zonnesteek.

Tips om klachten te verminderen

  1. Afkoeling is het belangrijkste. Zorg bij een zonnesteek voor een koele omgeving en schaduw. Maak strakke kleding los en zorg voor frisse lucht. Drink voldoende water en neem als het kan een koele douche. Neem direct contact op met de arts als iemand blijft braken, onrustig of verward is of het bewustzijn verliest. Een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden Celsius is één van de belangrijkste symptomen van een zonnesteek. Ook hoofdpijn, duizelingen en misselijkheid zijn een signaal van het lichaam, dat je uit de zon moet. De huid kan op twee manieren reageren: heet, droog en rood óf klam en koud, terwijl je hevig transpireert. Wat verder voor kan komen, zijn een snelle hartslag, verwijde pupillen en een oppervlakkige ademhaling. Ook spierpijn is een veelvoorkomend verschijnsel.
  2. De tweede fase is een stuk gevaarlijker en minder goed zelf te behandelen. Je kunt verward en bizar gedrag gaan vertonen. Doe je niets aan de situatie, of liever gezegd: word je niet geholpen, dan loop je de kans het bewustzijn te verliezen en epileptische aanvallen te krijgen. Uiteindelijk kan een zonnesteek je fataal worden. Je raakt in dat geval in een shock: een toestand waarin steeds meer organen uitvallen, tot de dood erop volgt.

Wat is een zonneallergie?

Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. Dit wordt ook wel zonlichtovergevoeligheid, zonneallergie of fototoxiciteit genoemd. Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet type A (UV-A) licht en ultraviolet type B (UV-B) licht. Waar UV-B-licht de grootste rol speelt bij zonnebrand, doet UV-A-licht dat bij de zonneallergie. Meestal ontstaat zonneallergie door gebruik van medicijnen, crèmes, cosmetica of contact met planten. Zonneallergie zonder andere oorzaak is zeldzaam. Zonneallergie komt het meest voor bij jonge vrouwen. De verschijnselen zijn in het algemeen het heftigst aan het eind van de lente en het begin van de zomer. Gedurende de zomer treedt gewenning op en zijn de verschijnselen milder of geheel afwezig.

Dit kun je doen bij klachten

  • Er ontstaan enkele uren na het zonnen blaasjes, bultjes en roodheid van de aan de zon blootgestelde huid. Vaak heeft u jeuk. Ook kan uw huid droog worden en schilferen.
  • Begin in de vroege zomer de huid geleidelijk bloot te stellen aan zonlicht. Begin met tien minuten per dag. Er bestaan zonnefiltercrèmes die niet alleen tegen UV-B-licht maar ook tegen UV-A-licht beschermen. Draag beschermende luchtige kleding en een pet of hoed. Als u medicijnen gebruikt, overleg dan met uw arts of dit lichtovergevoeligheid kan veroorzaken. Wellicht zijn er alternatieven. Na het stoppen van het medicijn of cosmetisch product verdwijnt de lichtovergevoeligheid vanzelf binnen enkele dagen tot weken.
© 2024 Livsane | Website: Next Lead