Meer kans op griep in de koudere maanden

Als het weer slechter wordt is er meer kans om een virus, zoals een (neus)verkoudheid of griepje op te lopen. Door de kou kunnen virussen langer overleven. De droge lucht en de kou kunnen een ongunstig effect hebben op het functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor kunnen bacteriën en virussen zich makkelijker in de luchtwegen nestelen.

Houd de basis hygiëneregels in ere!

Een goede weerstand zorgt ervoor dat je lichaam weerstand biedt tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Een gebrek aan vitamine C (en D) in combinatie met lagere temperaturen maakt dat mensen meer vatbaar zijn voor (neus)verkoudheid, griep en lipblaasjes. Daarbij kunnen door de kou virussen langer overleven. En we zitten tijdens de wintermaanden dichter op elkaar, waardoor virussen en bacteriën sneller worden overgedragen. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich via de lucht, maar ook via bijvoorbeeld handen en (deur)knoppen. Vandaar dat de overheid adviseert om anderhalve meter afstand te houden en ons aan de basis hygiëneregels te houden (handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog) om besmetting met virussen, zoals het Coronavirus te voorkomen.

Griepje te pakken?

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kun je telkens opnieuw griep krijgen. Griepachtige verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld verkoudheidsvirussen. Griep begint vaak heel plotseling met:

  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • (heftige) spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Keelpijn
  • droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen zoals longontsteking en ernstige benauwdheid. Dit geldt voor kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een chronische ziekte.

Wanneer naar de huisarts met griep?

Met griepklachten hoef je in het algemeen niet naar de huisarts. Toch wordt vanuit het RIVM geadviseerd met verkoudheidsklachten direct te bellen naar (0800) 1202 en je te laten testen. Heb je een gewone griep (influenza) maar is er na een week nog geen verbetering of is de koorts na 5 dagen nog niet minder geworden, neem dan contact op met de huisarts. Bij jonge kinderen en ouderen (75+) is het raadzaam om eerder contact op te nemen o.a. als je baby verkouden is en slecht drinkt en/of suf is. 

Ons advies

Je hebt koorts wanneer je een lichaamstemperatuur hebt van meer dan 38°C. Koorts krijg je wanneer je lichaam reageert op een infectie (of ontsteking). Daarom is het niet altijd nodig koorts te onderdrukken. Kinderen verdragen koorts over het algemeen beter dan volwassenen. Als een kind met koorts normaal reageert, normaal blijft drinken en wil spelen, hoef je je geen zorgen te maken. Het is dan niet nodig het kind iets tegen de koorts te geven. Voor het meten van de lichaamstemperatuur kun je de Livsane digitale koortsthermometer met flexibele punt adviseren. Rectaal meten is de meest nauwkeurige methode. De Livsane thermometer is gegarandeerd waterdicht en kan daarom ondergedompeld worden in vloeistof of lauw water voor schoonmaken na gebruik.

Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn kun je Livsane paracetamol tabletten voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar (zie bijsluiter) gebruiken. Paracetamol wordt in het algemeen goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Als vuistregel geldt dat volwassenen per keer 1 of 2 tabletten van 500 milligram mogen gebruiken. Gebruik nooit meer dan 6 tabletten per dag. Voor kinderen onder de 6 jaar zijn er Livsane paracetamol zetpillen verkrijgbaar.

Hoestklachten kun je zelf verlichten door voldoende te drinken of een lepel honing in de mond te laten smelten. Bij prikkelhoest kun je een hoestdrank nemen met noscapine. De noscapine van Livsane is voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar. De dosering is af te meten met de meegeleverde maatbeker. Lees de bijsluiter en overschrijd de aangegeven dosering niet. Bij gebruik van de maximaal aanbevolen dosering (=30 ml) levert elke dosis 22,35 g sacharose. Voorzichtigheid is dus geboden bij patiënten met diabetes mellitus. Neem contact op met de arts als bepaalde suikers niet worden verdragen.

Bij keelpijn heb je meestal last van een rauw en rasperig gevoel in de keel. Om deze klachten te verminderen moet de keel worden bevochtigd. Een aantal keer per dag gorgelen met een (fysiologische) zoutoplossing brengt niet alleen verlichting. Ook verwijdert het zout eventueel opgehoopt weefselvocht in je keel en bacteriën die vaak de boosdoeners zijn van je opgezwollen en pijnlijke keel. Zuigen op een snoepje of dropje zoals de Livsane honingdrop met echter honing stimuleert de keelspieren- en klieren wat eveneens verlichting biedt. Verder kun je iets kouds drinken, bijvoorbeeld gekoeld vruchtensap, of een waterijsje eten.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead