Het Nationaal Hitteplan: hitte en risico’s

In het geval van een hittegolf kan het RIVM het Nationaal Hitteplan activeren. Een hittegolf is een serie van minstens 5 zomerse dagen, waarvan er zeker 3 tropisch zijn. Tropisch houdt in, een maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger. Voor sommige mensen klinkt dit als muziek in de oren, voor anderen is dit minder prettig. Zeker voor groepen kwetsbare mensen brengt hitte zelfs risico’s met zich mee. 

Wat houdt het Nationaal Hitteplan in?

Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte, de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Door de warme temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

Advies tegen de zon en warmte

  • Drink voldoende water
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen de zon
  • Zoek de schaduw op
  • Smeer je goed in met zonnebescherming
  • Beperk lichamelijke inspanning gedurende de dag
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben

Medicijngebruik en hitte

Sommige medicijnen hebben invloed op de regeling van de temperatuur in het lichaam. Jouw apotheker en arts houden dit in de gaten. Soms is het nodig om tijdelijk de dosering van een medicijn aan te passen. Let op, doe dit nooit zonder te overleggen met jouw apotheker of arts. Deze aandoeningen vragen om extra aandacht bij hitte:

  • Hartproblemen, hoge bloeddruk: Gebruik je medicijnen tegen hartproblemen of hoge bloeddruk? Bij hitte kunnen deze medicijnen het vocht en de zouten in het lichaam verminderen. Met als mogelijk gevolg: kans op uitdroging, te weinig zweten en flauwvallen. Plaspillen (diuretica) zijn hier een voorbeeld van.
  • Ontlastingsproblemen: Bij problemen met de ontlasting is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Bij diarree verlies je veel vocht. En ook bij verstopping en bij het gebruik van laxeermiddelen speelt vaak een tekort aan vocht een rol.
  • Hersenaandoeningen, psychische aandoeningen: Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en medicijnen tegen een psychose (een psychische aandoening) kunnen ervoor zorgen dat je minder zweet.

Over het Nationaal Hitteplan

Het RIVM besluit samen met het KNMI of het Nationaal Hitteplan wordt geactiveerd. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.

Onderschat de kracht van de zon niet. Bescherm jezelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht en geeft een overzicht van de actuele zonkracht. Kijk hier voor de actuele weersinformatie van het KNMI.

Tips, advies of vragen

Voor tips en advies kun je terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. Daarbij kun je op de consumentensite van het KNMP ook terecht voor informatie.

Overleg met je huisarts of apotheek als je vragen heeft over je gezondheid of het gebruik van je medicijnen tijdens hitte.

Verkoudheid

© 2024 Livsane | Website: Next Lead