Heerst er griep? Alles wat je moet weten.

Winter komt dichterbij, de dagen worden korter en we ruilen het mooie weer in voor regen en wind. Dit betekent ook dat de periode van griep weer aan gaat breken. Waar moet je rekening mee houden en wat staat je te wachten?

Als je wil weten of er nu griep heerst en hoeveel mensen al griep hebben, dan kan je kijken op de website van het RIVM. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoeveel mensen met griep(verschijnselen) zich in die week hebben gemeld bij de huisarts. We spreken echter pas van een griepepidemie als er twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben. Maar hoe weet je nou dat je griep hebt?

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan je ieder jaar opnieuw griep krijgen. Toch kunnen griepachtige verschijnselen ook veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals verkoudheidsvirussen. De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen verspreiden de virussen.

In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Het gaat hierbij om mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Een griepprik is gratis en niet verplicht.

De symptomen

Het verschilt hoe lang het duurt voordat je ziek wordt na een griepbesmetting. Gemiddeld duurt dat maar twee tot drie dagen. De meest voorkomende symptomen van de griep zijn:

  • hoge koorts
  • koude rillingen
  • keelpijn
  • hoofdpijn
  • spierpijn in het hele lichaam

Lees onze tips

Verder kan het heel goed dat je ook nog verkouden wordt, je slap en moe voelt, moet hoesten en futloos bent. Voor griep is geen medische behandeling nodig, het gaat meestal vanzelf weer over. De meeste klachten verdwijnen na een week. Toch is het heel goed mogelijk dat je je hierna nog vermoeid en verkouden voelt.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead