Diarree door hitte

Nu de temperaturen weer oplopen, maken we ons op voor een mooie zomer. Maar de zomer brengt ook een aantal gevaren met zich mee. Met name jonge kinderen en ouderen hebben een verhoogd risico op kwaaltjes tijdens hitte. Het is voor het lichaam namelijk nogal een uitdaging om je temperatuur op peil te houden en te reguleren. Diarree kan ontstaan door lang aanhoudende hitte, wat gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Waarom je diarree krijgt door hitte? Dat lees je in dit artikel.

Dit gebeurt er met je lichaam als je oververhit raakt

Als de temperaturen buiten oplopen dan moet ons lichaam harder werken om koel te blijven. Hierdoor ga je in eerste instantie zweten. Het binnenste van je lichaam probeert de warmte kwijt te raken. Het advies is dan ook altijd om meer water te drinken tijdens hitte, want het lichaam verdampt vocht met zweten. Mocht het niet lukken om af te koelen, dan presteert je lichaam niet meer volledig naar behoren. Je kunt licht in het hoofd worden, maar ook misselijkheid en duizeligheid zijn symptomen van oververhitting. In ernstige gevallen slaat oververhitting over in een hitteberoerte. De lichaamstemperatuur kan dan oplopen tot wel 40 graden Celsius, en je raakt verward met kans op shock of flauwvallen. Stijgt je temperatuur nog steeds? Dan kan dit levensbedreigend voor je gezondheid zijn.

Diarree en hitte

Bij hitte onttrekt het hart bloed aan de organen. Dit compenseert het lichaam door bloed aan de darmen te onttrekken. Dat kan weer diarree veroorzaken. En diarree heeft ook weer andere gevolgen voor je lichaam, zoals uitdroging. Want bij braken of hevige diarree verlies je veel vocht. Belangrijke elektrolyten gaan hierdoor ook verloren. Elektrolyten zijn mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor. Deze stoffen zijn belangrijk voor het regelen van de zenuw- en spierfunctie en het zuur-basenevenwicht. Daarnaast zijn elektrolyten nodig om de vochthuishouding in balans te houden. Diarree kan deze functies verstoren en leiden tot ernstige complicaties.

Ons advies

Bij hitte heeft je lichaam al meer vocht nodig dan normaal om goed te kunnen blijven functioneren. Tel hier diarree bij op en de situatie begint dreigend te worden, want bij diarree verlies je vocht. Om de hitte te verslaan en je lichaam een handje te helpen is het raadzaam om echt meer water te drinken. Aan de kleur van je urine kun je zien of je voldoende drinkt of niet. Een donkere kleur wijst op onvoldoende vocht in het lichaam. Ook als je tijdens hitte minder vaak moet plassen is het tijd om je flesje water weer even te vullen en op te drinken of om een sportdrankje te consumeren.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead