Veiligheid: Kinderen en medicijnen

Waar moet je op letten bij kinderen en veilig medicatiegebruik? Wat moet je weten om adequaat eerste hulp te kunnen verlenen bij kinderen en wat komt er kijken bij inentingen of reisvaccinaties?

Tips bij medicijninname kinderen

Soms hebben kinderen ook medicatie nodig voor hun gezondheid. Dit kan een uitdaging zijn omdat (grote) tabletten en inhalatoren moeilijker te gebruiken zijn bij kinderen. Hierbij hebben ze soms wat extra hulp nodig, tips voor medicijninname:

  • Een tablet of een capsule doorslikken gaat het beste als het kind de tablet of capsule op de tong legt, het hoofd bij het slikken een beetje naar voren buigt en meteen daarna een slok water neemt.
  • Problemen met het doorslikken van een medicijn? Vraag dan in de apotheek of het fijngemaakt mag worden en/of gemengd mag worden met yoghurt, melk, vla, warm eten of appelmoes.
  • Mag het medicijn niet worden fijngemaakt of opengemaakt? Vraag dan in de apotheek of het mogelijk is van het medicijn een drank of zetpil te maken.

Kijk hier op de site van apotheek.nl voor meer advies over tabletinname bij kinderen en instructiefilmpjes.

EHBO bij kinderen

Elk jaar worden gemiddeld 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp behandeld vanwege een ongeval thuis. De meeste kinderen zijn tussen de nul en vier jaar oud. De helft van de letsels wordt veroorzaakt door een val en daarbij ontstaan de meeste letsels aan het hoofd, hals of nek. Ook op school en in het verkeer kunnen kinderen gewond raken.

Vallen, verslikken of branden: als het gebeurt, is het belangrijk dat je precies weet wat je moet doen. Het Rode kruis biedt hiervoor EHBO cursussen aan, klik hier voor meer informatie. Tevens is er de EHBO app, die duidelijk beschrijft wat je moet doen bij bijna 100 ongelukken. Je kunt in de app ook opzoeken wat er in een goede verbandtrommel hoort en welke EHBO-post er in de buurt is.

Inenten en vaccineren

In Nederland worden inentingen aangeboden die beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten. Het Rijksvaccinatieprogramma geeft alle kinderen in Nederland de mogelijkheid om tegen allerlei ziektes te worden ingeënt. Hiermee wordt niet alleen je kind beschermd, maar ook jouw omgeving. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op besmetting of een epidemie. Kijk hier voor meer informatie over inenten en het Rijksvaccinatieprogramma.

Ook als je op reis gaat naar verre landen kan het nodig zijn om gevaccineerd te worden tegen ziektes die je in die landen zou kunnen krijgen. Bekende bijwerkingen na een vaccinatie kunnen zijn; hangerigheid, huilen, koorts en zwelling van de prikplek. Raadpleeg altijd een arts als je kind een ernstige bijwerking heeft zoals heftige uitslag of slapheid. Of als milde klachten langer dan 3 dagen aanhouden. Kijk voor meer informatie over vaccinaties en reizigersziekten op apotheek.nl.

Vergiftiging

Voor kinderen kan een kleine hoeveelheid medicijnen al giftig zijn. Let dus op dat je baby, peuter of kleuter geen tabletten, capsules of drankjes tegenkomt in huis. Met de ‘huischeck’ van de apotheek kan je checken of je thuis alles veilig hebt opgeborgen.

Zijn er medicijnen, vitamines of kruidenmiddelen thuis waar kinderen er gemakkelijk bij kunnen komen?

Bewaart je medicijnen in de koelkast?

Ligt je (hand)tas in bereik van kinderen?

Zetten huisgasten weleens een (hand)tas op de grond neer of op een andere plaats waar kinderen er gemakkelijk bij kunnen komen?

Heb je een van de vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is er risico op een mogelijke vergiftiging. Kijk voor meer informatie op gifwijzer.nl en download de app.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead