Last van winterhanden en wintertenen?

Wintertenen en wintervingers, ook wel perniones genoemd, verwijzen naar een (abnormale) reactie van de huid op kou. De aandoening treedt vooral in de herfst- en wintermaanden op en wordt naast kou ook uitgelokt door vochtige lucht. Hoewel wintervoeten en winterhanden erg veel hinder kunnen veroorzaken, is het een onschuldige aandoening.

Hoe herken je winterhanden of wintertenen?

Tijdens het winterseizoen en na blootstelling aan kou krijgen mensen met winterhanden of wintervoeten last van pijnlijke en branderige, rode of paarsblauwe verkleuringen op de vingers of de tenen. Soms doen de verschijnselen zich voor aan de oren, neus of bovenbenen.

Na verloop van tijd kunnen er kleine, jeukende, rode zwellingen op de huid ontstaan, die soms kapot gaan en wondjes of kloofjes vormen. Eenmaal terug in de warmte, bijvoorbeeld voor de kachel, wordt het jeukende en branderige gevoel tijdelijk erger.

Oorzaken van winterhanden en wintertenen

De bloedvaatjes in je huid passen zich normaal gesproken aan aan de omgevingstemperatuur. Zo worden ze bij kou wat nauwer, om de warmte binnen te houden en de kerntemperatuur van het lichaam op peil te houden. Daarna verwijden ze weer, om de bloeddoorstroming op gang te houden en ervoor te zorgen dat de huid geen gevaarlijk lage temperatuur krijgt.

In het geval van wintertenen en wintervingers is dat proces verstoord. De wat dieper in de huid gelegen grotere bloedvaten vernauwen, terwijl de allerkleinste bloedvaatjes juist uitzetten. Hierdoor ontstaat de roodblauwe kleur van de huid en de zwelling.

Wat merk je hiervan

  • Jeuk of pijn aan uw vingers of tenen.
  • Roodblauwe of paarsblauwe plekken aan de vingers of tenen.
  • De huid kan op deze plekken een beetje gezwollen zijn.
  • De klachten gaan meestal binnen enkele weken vanzelf over.
  • De klachten kunnen in de kou terugkomen of erger worden.
  • Er is geen medicijn, zalf of crème die de klachten kan verminderen.

De verschijnselen kunnen lijken op het fenomeen van Raynaud, maar daarbij treden de klachten in kortdurende aanvallen op. Bij winterhanden of -voeten duren de klachten gemiddeld 2 tot 6 weken, waarna ze weer verdwijnen.

Fenomeen van Raynaud

Tips

  • Probeer dit eens: 3 minuten in een warm voetenbad, daarna een halve minuut in een koud voetenbad etc. Eindig met een warm bad. Neem nooit alleen een warm voetenbad en ga niet met de voeten dicht bij een warmtebron zitten.
  • Goede warme sokken en schoenen en handschoenen
© 2024 Livsane | Website: Next Lead