Koutje te pakken?

De wintermaanden zijn doorgaans de maanden waarin onze weerstand het zwaar te verduren heeft. Een gebrek aan vitamine C (en D) in combinatie met lagere temperaturen maakt dat mensen meer vatbaar zijn voor bijvoorbeeld (neus)verkoudheid. Droge lucht en kou kunnen een ongunstig effect hebben op het functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen. Waardoor bacteriën en virussen zich makkelijker in de luchtwegen kunnen nestelen. En dan zitten we ook nog eens met meer mensen binnen, op kantoor, het openbaar vervoer, noem maar op. Zo kunnen virussen en bacteriën sneller worden overgedragen. Vandaar in ieder geval het advies om anderhalve meter afstand te houden en ons aan de basis hygiëneregels te houden (handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog).

Wat is (neus)verkoudheid?

Neusverkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de neus en de bijholtes. Het wordt meestal veroorzaakt door een virus. De ontstoken slijmvliezen van de neus zwellen op en produceren vaak in het eerste stadium van de verkoudheid waterig vocht, wat later overgaat in (geelgroen) snot en een verstopte neus. Typische verschijnselen van een neusverkoudheid zijn een verstopte neus, loopneus, niezen en soms hoofdpijn of oorpijn. Ook koorts en hoesten kunnen voorkomen. 

Jonge kinderen kunnen per jaar wel een keer of tien verkouden zijn. Als een kind een paar keer achter elkaar verkouden is, komt dat telkens door een ander virus. Door alle verkoudheden die ze doormaken, bouwen kinderen bij het ouder worden weerstand op. De verschijnselen zijn hetzelfde als bij volwassenen. Bij (jonge) kinderen komt koorts tijdens een verkoudheid regelmatig voor.

Koutje te pakken: wanneer een bezoekje brengen aan de huisarts

Als je langer dan een week verkoudheids- of griepklachten hebt en deze nog niet zijn verbeterd en als de koorts na 5 dagen nog niet minder is geworden, ga dan even langs bij je huisarts. Bij jonge kinderen en ouderen (75+) adviseren we eerder te gaan, o.a. als je baby verkouden is en slecht drinkt en/of suf is. Heb je het vermoeden dat het geen gewone verkoudheid of griep betreft en wil je je laten testen? Bel dan het landelijke nummer 0800-1202 of ga naar Rijksoverheid.nl. Op apotheek.nl vind je veel gestelde vragen over het corona-virus.

Wat kun je ertegen doen?

Neusverkoudheid gaat vanzelf over, meestal binnen een week. Omdat het wordt veroorzaakt door een virus, bestaat er geen geneesmiddel tegen en is het niet zinvol om naar de huisarts te gaan. Je kunt wel de verschijnselen bestrijden zodat je je wat prettiger voelt. Gebruik een neusspray (maximaal een week) om de neus open te houden. Xylometazoline neusspray van Livsane vermindert de zwelling van slijmvliezen in de neus en wordt geadviseerd bij neusverkoudheid en een verstopte neus door een langdurig ontstoken neusslijmvlies (0,5mg bij kinderen van 2-12 jaar). De neusspray werkt binnen 5 minuten. Je merkt dat je beter door je neus kunt ademen. De werking houdt ongeveer 12 uur aan. Gebruik altijd je eigen flesje. Dan besmet je een ander niet. Houd tussen 2 doses minstens 8 tot 10 uur aan. Gebruik het niet vaker dan 3 keer per dag en niet langer dan 7 dagen achtereen. Anders raakt je neusslijmvlies beschadigd. Je neus kan dan juist meer verstopt raken. Heb je na 7 dagen nog steeds een verstopte neus en wil je vrijer kunnen ademen? Ga dan over op bijvoorbeeld de neusspray van Livsane met zoutoplossing. Die kun je wel langere tijd gebruiken.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead