Hoe zorg je voor de juiste voetverzorging in de zomer?

Om je huid gezond te houden, is een goede voetverzorging belangrijk. Zo voorkom je niet alleen problemen, maar zorg je er ook voor dat voetklachten sneller herstellen. Met name in de zomer als je vaak open schoenen of slippers aan hebt, wil je een veelvoorkomende kwalen als voetschimmel , hielkloven en blaren zien te voorkomen.

Verschillende soorten voetklachten

Voetschimmel is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door schimmels die de huid aantasten. Door de ontstekingsreactie ontstaat er schilfering tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huid aan de voetranden. Vaak zijn ook de teennagels aangedaan. In een vochtige en warme omgeving (zwembad/sauna) kunnen sporen gemakkelijk uitgroeien tot schimmels.

Ook transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen schimmelinfecties. Droog daarom de voeten (vooral tussen de tenen) goed af na het wassen en draag altijd badslippers bij bezoek aan het zwembad of de sauna.

Als de huid rond de hielen verdikt en erg droog is, verliest het zijn soepelheid en kunnen er hielkloofjes of barstjes ontstaan. Soms staat de huid zelfs een beetje open en dit kan erg pijnlijk zijn.

Een blaar is een natuurlijke reactie van de huid en heeft als functie het onderliggende weefsel te beschermen. Blaren ontstaan meestal door druk of wrijving, bijvoorbeeld door te krappe schoenen of vochtige sokken. Een andere oorzaak is extreme verhitting en/of verkoeling van de huid. Een blaar hoeft niet altijd klachten te geven, maar in veel gevallen wordt een blaar wel als pijnlijk ervaren.

In de apotheek zijn diverse antischimmelcrèmes en strooipoeder verkrijgbaar waarmee je je voeten, sokken en schoenen kunt behandelen. Voetschimmel kan het beste behandeld worden met miconazol voor kinderen en volwassenen en terbinafine voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.

Hielkloven: door overtollig eelt te verwijderen met bijvoorbeeld een puimsteen en de voeten twee maal daags in te smeren met een vette crème, voorkom je verdere uitdroging. Als er al kloofjes zijn ontstaan, gebruik dan een speciale klovenzalf.

Ons advies

Als je een blaar hebt, is het aan te raden deze af te dekken met een blarenpleister.  Zo’n pleister vormt als het ware een tweede huid. Het zorgt ervoor dat de druk op de blaar vermindert.

Verkoudheid
© 2024 Livsane | Website: Next Lead