Hoe kun je klachten van hooikoorts voorkomen of verminderen?

Ongeveer 20 procent van de mensen in Nederland heeft in het voorjaar last van tranende ogen en een loopneus. Zij zijn gevoelig voor stuifmeelpollen in de lucht. Hooikoorts kan vervelende klachten geven. Hoe houd je de klachten onder controle?

Als je hooikoorts hebt dan ben je allergisch voor stuifmeel; pollen van grassen, planten en bomen. Elk mens vormt antistoffen (histamine) tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij mensen met hooikoorts zorgt histamine voor klachten; de slijmvliezen zwellen op en de bronchiën vernauwen zich. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie.

Zodra het stuifmeel of de pollen uit de lucht zijn, verdwijnen de klachten vanzelf weer. De klachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Bomen bloeien eerder dan grassen. Daarom krijgen mensen met een allergie voor boomstuifmeel al vroeg in het jaar (februari-maart) klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel later in het jaar (mei-juni) last krijgen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid. Een veel voorkomend hooikoortsverschijnsel is niezen. Dit komt doordat de gras- en boompollen het slijmvlies in de neus en luchtwegen prikkelen. Dit veroorzaakt een allergische reactie. Een loopneus ontstaat doordat je neusslijmvlies geprikkeld wordt door de pollen in de lucht. Een loopneus bij hooikoorts is vaak na een paar uur weer weg, terwijl een loopneus bij verkoudheid een aantal dagen aanwezig kan zijn.

Keelpijn bij hooikoorts gaat vaak samen met hoesten. Dit komt doordat de luchtwegen geïrriteerd raken door het slijm, wat ontstaat door je pollenallergie. Doordat het slijm je luchtwegen irriteert, kun je last krijgen van een kriebelhoest en dus ook keelpijn. Vermoeidheid bij hooikoorts heeft te maken met je immuunsysteem. Omdat je lichaam in ‘gevecht’ is met de pollen, gaat het in de verdediging.

Verkoudheid of hooikoorts?

Wat kun je zelf doen?

De huisarts kan via een huid- of bloedtest precies uitzoeken waar je allergisch voor bent (bomen, grassen of kruiden). Als je eenmaal weet waar je allergisch voor bent, kun je dagelijks de hoeveelheid stuifmeel in de lucht via pollenmelders bijhouden. Dan weet je wanneer je het ergste kunt verwachten en kun je eventueel preventief medicijnen innemen.

Tips om klachten te voorkomen of te verminderen

  • Probeer contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Het stuifmeel verspreidt zich in de lucht, vooral op zonnige, winderige dagen. Activiteiten buitenshuis, zoals wandelen, fietsen en kamperen, kunnen dan veel klachten geven.
  • Draag een zonnebril als je buiten bent. Het liefst één die goed om je ogen heen sluit. Dit beschermt je ogen tegen stuifmeel. Breng ook wat crème of vaseline aan rond je neus als je naar buiten gaat. Dit beschermt je huid tegen directe prikkeling van de pollen. Was vaak je handen.
  • Houd autoramen dicht en sluit het ventilatiesysteem af als je door een pollenrijk gebied rijdt. Ga niet tuinieren. Hang wasgoed niet buiten te drogen. Houd ramen dicht. Lucht je huis alleen ‘s morgens vroeg of na een regenbui. Was of borstel dagelijks je haren vóór het slapen gaan, zodat er geen pollen op je hoofdkussen terechtkomen.
  • Heb je jeuk aan je ogen, wrijf dan niet. Pollen die aan je handen zitten, kun je zo overbrengen. Wrijven kan ontstekingen en irritaties tot gevolg hebben. Je kunt de irritatie verminderen door een vochtig washandje op je ogen te leggen of je ogen te spoelen met koud water.
  • Neem dagelijks een theelepel honing in je thee. Hierdoor zou je aan de pollen wennen. In honing zitten namelijk vaak kleine hoeveelheden pollen. Pas wel op als je heel erg gevoelig bent! Honing kan een aanval dan juist uitlokken.

Ons advies

Hooikoortsklachten kun je bestrijden met antihistaminica. Deze blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Bij de apotheek zijn verschillende hooikoortsmiddelen vrij verkrijgbaar die helpen bij klachten. Voorbeelden hiervan zijn producten met de werkzame stof cetirizine voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar of loratidine, deze zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar. Ze remmen de overgevoeligheidsreacties en verlichten daardoor de symptomen.  1 tablet werkt snel en 24 uur lang tegen alle hooikoortsklachten   Tabletten werken niet alleen tegen de klachten in de neus en ogen, maar ook tegen benauwdheid en het algehele lamlendige gevoel dat je hebt bij hooikoorts. Soms kan het gebruik van cetirizine slaperigheid veroorzaken, stap dan over op loratidine of vice versa. Vraag je apotheker om advies.

Bron: apotheek.nl en RIVM

© 2024 Livsane | Website: Next Lead