Hoe herken je hooikoorts en wat kun je eraan doen?

Als je hooikoorts hebt dan ben je allergisch voor stuifmeel; pollen van grassen, planten of bomen. Elk mens vormt antistoffen (histamine) tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij mensen met hooikoorts zorgt histamine voor klachten; de slijmvliezen zwellen op en de bronchiën vernauwen zich. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie.

Zodra het stuifmeel of de pollen uit de lucht zijn, verdwijnen de klachten vanzelf weer. De klachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Bomen bloeien eerder dan grassen. Daarom krijgen mensen met een allergie voor boompollen al vroeg in het jaar (februari-maart) klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel later in het jaar (mei-juni) last krijgen.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid. Een veel voorkomend hooikoortsverschijnsel is niezen. Dit komt doordat de gras- en boompollen het slijmvlies in de neus en luchtwegen prikkelen. Dit veroorzaakt een allergische reactie. Een loopneus ontstaat doordat je neusslijmvlies geprikkeld wordt door de pollen in de lucht. Een loopneus bij verkoudheid is anders, omdat deze ontstaat door middel van een virus of door grote temperatuurverschillen. Een loopneus bij hooikoorts is vaak na een paar uur weer weg, terwijl een loopneus bij verkoudheid een aantal dagen aanwezig kan zijn.

Keelpijn bij hooikoorts gaat vaak samen met hoesten. Dit komt doordat de luchtwegen geïrriteerd raken door het slijm, wat ontstaat door je pollenallergie. Doordat het slijm je luchtwegen irriteert, kun je last krijgen van een kriebelhoest en dus ook keelpijn. Benauwdheid is een minder voorkomend symptoom van hooikoorts. Benauwdheid bij hooikoorts kan komen doordat de bovenste luchtwegen ontstoken zijn. Vermoeidheid bij hooikoorts heeft te maken met je immuunsysteem. Omdat je mestcellen in ‘gevecht’ zijn met de pollen, gaat je lichaam in verdediging. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam vermoeid raakt door deze aanhoudende lichamelijke reactie. Hiernaast kun je ook moeheid ervaren bij de inname van hooikoorts medicijnen.

Hoe kun je klachten voorkomen?

Probeer contact met pollen zoveel mogelijk te vermijden. De pollen verspreiden zich in de lucht, vooral op zonnige, winderige dagen. Activiteiten buitenshuis, zoals wandelen, fietsen en kamperen, kunnen dan veel klachten geven.

Kortom, houd autoramen dicht en sluit het ventilatiesysteem af als je door een pollenrijk gebied rijdt. Ga niet tuinieren. Hang wasgoed niet buiten te drogen. Houd ramen dicht. Lucht je huis alleen ‘s morgens vroeg of na een regenbui. Was of borstel dagelijks je haren vóór het slapen gaan, zodat er geen pollen op je hoofdkussen terechtkomen.

Draag buiten een zonnebril. Wrijf niet in je ogen   of leg regelmatig natte watjes op je ogen. Aan zee en hoog in de bergen zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland.

Ons advies

Er zijn verschillende hooikoortsmiddelen die helpen bij klachten, de zogenaamde antihistaminica. Voorbeelden hiervan zijn producten met de werkzame stof cetirizine (voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen) of loratadine (voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen). Deze remmen de overgevoeligheidsreacties en verlichten daardoor de symptomen.

Hooikoortstabletten werken snel en gedurende 24 uur. Een antihistaminicum hoeft niet iedere dag gebruikt te worden. Geadviseerd wordt het medicijn te gebruiken zodra de hooikoortsklachten optreden of wanneer je verwacht dat ze gaan optreden.

Check het pollennieuws of lees meer over hooikoorts via Apotheek.nl.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead