Wat te doen tegen zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem is een vervelende schimmelinfectie van de huid. Vaak begint de infectie tussen de tenen. Met name vochtige of natte ruimtes vormen een broedplaats waar deze besmettelijke infectie zich eenvoudig kan verspreiden. Denk hierbij aan openbare zwembaden of douches. Om deze reden heeft voetschimmel ook wel de bijnaam: zwemmerseczeem gekregen. In deze blog vertellen we meer over deze aandoening, hoe je het herkent en welke behandelingen er zijn om klachten te voorkomen of verminderen.

Hoe herken je zwemmerseczeem?

Hoewel de naam doet verdenken dat zwemmerseczeem een soort eczeem is, is niets minder waar. Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie. Deze kan de huid binnendringen, vaak door kleine wondjes aan de voeten of wanneer je voeten zachter zijn geworden door langdurige vochtigheid. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Vochtige, grijswitte huidschilfers;
  • Kloofjes tussen de tenen;
  • Jeukerig gevoel;
  • Rode huidschilfers, soms met blaasjes.

De symptomen kunnen per persoon verschillen afhankelijk van de graad van de infectie. De vochtige schilfers vormen de ideale broedplaats voor bacteriën die ervoor zorgen dat je voeten niet meer zo fris ruiken. Bij ernstigere vormen kan het zijn dat de infectie zich niet enkel vertoont op de voeten, maar verspreid naar andere delen van het lichaam, zoals de handen.

Is zwemmerseczeem besmettelijk?

Het is belangrijk om te weten dat zwemmerseczeem, oftewel voetschimmel, zeer besmettelijk is. De besmette huidschilfers laten los en komen op deze manier op de vloer terecht van zwembaden, sauna’s of openbare douches. Wanneer iemand hier overheen loopt, dan kan hij of zij dus besmet raken. De schilfers kunnen ook achterblijven in sokken en schoenen. Hierdoor kan je opnieuw besmet raken.

Diverse behandelingen

Gelukkig is zwemmerseczeem goed te behandelen met een anti-schimmelcrème of -zalf en anti-schimmelpoeder. Ga ervan uit dat er een aantal weken overheen gaan voordat je verbetering ziet. Livsane biedt zowel voor volwassenen als voor kinderen diverse crèmes aan. Voetschimmel kan het beste behandeld worden met de Livsane miconazolcrème (voor kinderen en volwassenen) of terbinafinecrème (voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen). Maar ook in de apotheek zijn diverse merken antischimmelcrèmes en strooipoeder verkrijgbaar waarmee je je voeten, sokken en schoenen kunt behandelen.

Raadpleeg je huisarts als de voetschimmel na behandeling met antischimmelcrème en hygiënische maatregelen niet minder is geworden.

Maak je voeten weerbaar

Een gezonde huid is bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals schimmels. Goede voetverzorging kan je een hoop narigheid besparen. Vooral droge voeten zijn gevoeliger voor infecties. Dit komt omdat de kloofjes de perfecte opening zijn voor bacteriën om zich te nestelen. Onze voeten brengen ons overal naartoe. Wat ze minstens verdienen is goede zorg.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead