Wat te doen bij hielkloven?

Een droge of verdikte huid rond de hielen kan ertoe leiden dat er kloofjes of barsten ontstaan. Soms gaat de huid een beetje openstaan, wat erg pijnlijk kan zijn. De eerste symptomen van hielkloven zijn droogheid, jeuk en gevoeligheid in combinatie met een huid die strak aanvoelt. Na een tijdje kan dit deel van de huid gelig of bruin kleuren en wordt de huid ook steeds harder. Wanneer de huid niet adequaat behandeld wordt, wordt de huid op de hiel uiteindelijk zo droog dat er diepe kloven ontstaan die lopen (op blote voeten) zeer pijnlijk maken.

Hoe kan ik hielkloven verhelpen?

Omdat hielkloven voornamelijk een gevolg zijn van een uitgedroogde huid, is het hydrateren van de huid de beste remedie. Zeker in de eerste stadia kan het behandelen van de huid met hydraterende huidproducten uitkomst bieden. Zo voorkom je dat de huid verder uitdroogt en de klachten toenemen. Wanneer de hielkloven al zichtbaar zijn, kan je het beste klovenzalf aanbrengen. Dit is een verzorgende zalf die de huid op je hiel hydrateert en beschermt. Door de klovenzalf tweemaal per dag aan te brengen bied je de huid de kans om te herstellen.

Hoe kan ik het voorkomen?

Als je vaker last hebt van hielkloven is het aan te raden om de oorzaak van jouw klachten te vinden. Loop je veel op je blote voeten of met open schoenen? Zijn je voeten onverzorgd? Loop je eigenlijk wel goed in je schoenen? Dit kan er namelijk allemaal aan bijdragen dat jouw voeten extra kwetsbaar zijn. Door de oorzaak te achterhalen wordt het eenvoudiger om de juiste oplossing te vinden.

Het is belangrijk om de dikke, harde huid op je hielen te verwijderen, omdat hielkloven makkelijker ontstaan en slecht genezen als het teveel aan eelt niet wordt verwijderd. Met een puimsteen, eeltrasp of eeltvijl kun je overtollig eelt verwijderen. Doe dit na je in bad of onder de douche bent geweest, omdat het eelt dan wat zachter is en zich makkelijker laat verwijderen. 

Houd je voeten gehydrateerd

De beste manier om hielkloven te voorkomen is door de huid gehydrateerd te houden. Met hydraterende crèmes en zalven kun je de huid bij je hiel preventief verzorgen en beschermen tegen hielkloven. Is je huid net hersteld van hielkloven? Blijf je hielen dan ook hydrateren.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead