Wat te doen bij een koortslip?

In de herfst zitten we vaker binnen met de ramen dicht, verwarming aan en pakken we eerder de auto of de bus. Door minder frisse lucht en zonlicht, kan de weerstand verminderen. Dan steekt het vaak weer de kop op, een koortslip.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een virusinfectie van de huid, meestal op of rond de lippen, veroorzaakt door het herpes simplex virus. Bij het ouder worden, komt een koortslip meestal minder vaak terug. Als je eenmaal besmet bent, blijft het virus in het lichaam aanwezig en kan dus steeds weer terugkeren als je weerstand verlaagd is. Ook stress, menstruatie, kou, koorts (bijvoorbeeld bij griep) en veel zonlicht kunnen het virus weer opwekken en een koortslip veroorzaken.

Een koortslip begint met een tintelend, jeukend of branderig gevoel op de grens tussen de lip en de huid eromheen. De huid wordt rood en na enkele uren tot dagen ontstaan er pijnlijke blaasjes gevuld met helder vocht. De blaasjes gaan stuk, het vocht gaat eruit en er ontstaat een wondje. Op het wondje komt een korstje, meestal gelig van kleur. Het korstje valt er na een paar dagen af en dan is het besmettingsgevaar voorbij. Dit hele proces duurt ongeveer 10 dagen.

Tips bij een koortslip

Het vocht uit de blaasjes van de koortslip is bijzonder besmettelijk.

  • Was altijd de handen met zeep voor en na aanraking van de koortslip.
  • Raak anderen zo min mogelijk aan. Kom met de koortslip niet te dicht bij baby`s en jonge kinderen – niet zoenen, niet knuffelen.
  • Was de handen voor het aanbrengen van oogmake-up en vermijd bij het aanbrengen contact met de koortslip, om een herpesinfectie van het oog te voorkomen.
  • Gebruik handdoeken, washandjes, scheergerei en dergelijke niet samen met iemand anders.
  • Breng een medicijn tegen koortslip alleen aan op de pijnlijke plek of de blaasjes. Smeer het niet uit, want dan kan het virus juist verspreid worden.

Ons advies

Bescherm de lippen door ze vet te houden met een verzorgende lippenbalsem of vaseline. Gebruik in de zon een lippenbalsem met UV-filter

Lees meer over koortslip op Apotheek.nl.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead