Wat te doen bij diarree en buikpijn op vakantie?

Mogelijke oorzaken van diarree en buikpijn bij (extreme) hitte zijn het drinken van te koude drankjes of juist te weinig drinken en natuurlijk het eten van voedsel wat te lang is blootgesteld aan de hitte. Bacteriën verspreiden zich bij hitte nu eenmaal makkelijker in voedsel. Diarree is een reactie van het lichaam waarbij ongewenste stoffen zo snel mogelijk het lichaam moeten verlaten. Wat kan je hieraan doen en hoe kan je dit voorkomen?

Tips om diarree en buikpijn te voorkomen

Beperk de tijd in de zon, drink voldoende en draag een pet of hoedje. Leg koude kompressen op je hoofd en nek en neem bij koorts een koortswerend middel zoals paracetamol tabletten. Voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar (zie de bijsluiter).

Acute diarree gaat binnen 4 tot 7 dagen meestal vanzelf weer over. Let extra op hygiëne om te voorkomen dat je anderen besmet. In principe kun je bij diarree alles eten waar je trek in hebt en wat je kunt verdragen. Je hoeft dus geen speciaal dieet te volgen.

Heb je last van buikkramp, eet dan kleine porties. De anticonceptiepil kan minder betrouwbaar worden als je ernstige waterdunne diarree hebt.  Vraag je apotheker om advies.

Als je diarree hebt, verlies je veel vocht en is er kans op uitdroging. Eerste maatregel bij diarree is het vocht in het lichaam aanvullen en op peil houden. Dat betekent: veel drinken en glucose en zouten aanvullen. In de apotheek is O.R.S. (orale rehydratievloeistof) verkrijgbaar. O.R.S. vult het tekort aan glucose en zouten in het lichaam weer aan en is geschikt voor zuigelingen/baby’s, kinderen en volwassenen.

Loperamide kun je gebruiken als je de diarree snel wilt stoppen, bijvoorbeeld omdat je op reis moet. Loperamide stopt de diarree binnen enkele uren. Het neemt niet de oorzaak van de diarree weg.

Loperamide mag niet worden gebruikt als er bloed in de ontlasting zit of bij koorts.

Let op deze aandachtspunten

Gebruik loperamide alleen zolang je waterdunne diarree hebt, anders loop je kans op een ernstige verstopping. Je mag loperamide nooit langer dan 2 dagen achtereen gebruiken. Loperamide capsules zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen, zie bijsluiter

Verkoudheid
© 2024 Livsane | Website: Next Lead