Wat is onmisbaar in jouw thuisapotheek?

In je eigen thuisapotheek horen natuurlijk de medicijnen die de arts voorschrijft. Wat is nog meer onmisbaar om op voorraad in jouw thuisapotheek te hebben? Want kleine kwaaltjes kun je vaak prima thuis behandelen. Een checklist voor welke medicijnen en hulpmiddelen zijn handig om in jouw thuisapotheek te hebben?

1. Pijnstillers

Paracetamol is vaak de eerste keus. Paracetamol behoort tot de groep geneesmiddelen met een pijnstillende en koortsverlagende werking. Zoals bij griep en verkoudheid, na vaccinatie, hoofdpijn, zenuwpijn, spit, spierpijn, etc.

Veel mensen hebben echter ook ibuprofen in huis. Ibuprofen is een geneesmiddel en heeft in het lichaam een pijnstillende, koortswerende en tevens een ontstekingsonderdrukkende werking. (Het gebruik van pijnstillers is niet helemaal zonder risico’s. Overleg dus met je apotheker voor interacties met andere medicatie.)

2. Neusspray

Thuisapotheek Xylometazoline

Er zijn grofweg twee soorten neussprays: de fysiologische zoutoplossing en xylometazoline neusspray. Een spray met fysiologische zoutoplossing spoelt de neus en de neusbijholten schoon en kun je zo lang gebruiken als je wilt.

Xylometazoline neusspray mag je niet langer dan een week gebruiken. Het zorgt ervoor dat de kleine bloedvaatjes samentrekken, waardoor er minder vocht kan uittreden en het slijmvlies slinkt. Je kunt er echter afhankelijk van worden. Zonder de spray zwellen je slijmvliezen op en heb je spray nodig om het weer te laten slinken.

3. Bij diarree

Thuisapotheek diareeremmer

Heb je wat verkeerd gegeten? Diarree kan heel vervelend zijn. Loperamide is een stof die te sterk voortstuwende bewegingen van de darm vermindert. Dit middel werkt alleen daar waar het nodig is, namelijk in de darm. Let er op dat je hierbij wel genoeg blijft drinken.

O.R.S is een glucose-zouten preparaat dat gebruikt wordt bij uitdrogingsverschijnselen die optreden doordat het lichaam meer vocht verliest dan opneemt. Bijvoorbeeld bij diarree of braken.

4. Anti-jeukmiddel

Zeker als je kinderen hebt, is het handig om iets in huis te hebben tegen jeuk,
door insectenbeten of eikenprocessierups. Er zijn verschillende soorten, die
de huid koelen of verdoven. Zoals Levomenthol gel die verkoelend en jeukstillend
werkt. Daarbij werkt Koelzalf verkoelend en hydraterend voor de droge en
geprikkelde huid.

Thuisapotheek thermometer

5. Koortsthermometer

Een koortsthermometer is een must in iedere thuisapotheek. De staafthermometer is het nauwkeurigst. Het is belangrijk te onthouden dat het meten van de lichaamstemperatuur afhangt van de plek waar het wordt gemeten. Lees hiervoor de handleiding.

6. Ontsmettingsmiddel en steriele gaasjes

Het is van belang om bij (kleine) omgevallen te kunnen ontsmetten en steriele gaasjes in huis te hebben. Hiermee kunt u altijd eerste hulp verlenen bij schaafwonden of andere huidbeschadigingen. In sommige gevallen
is dit voldoende, mocht de verwonding toch ernstiger zijn is een bezoek aan
de huisarts of eerste hulp verstandig.

Thuisapotheek kinderpleisters

7. Pleisters, verband en verbandschaar

Voor de kleine ongevallen is het altijd handig om een verbandtrommel met pleisters, verband en een verbandschaar in huis te hebben. Bij voorkeur pleisters die water- en vuilafstotend zijn, een goede latexvrije hechting hebben, hypoallergeen zijn, pijnloos verwijderbaar zijn en betrouwbare lijm hebben. En bijvoorbeeld bij blaren, speciale blaarpleisters.

8. Pincet

Mocht je last hebben van een vervelende splinter, is een pincet handig om bij
de hand te hebben. Door de punt kan je bijzonder nauwkeurig werken en
belemmert dit niet het eigen zicht. Vergeet niet na gebruik het pincet te ontsmetten
met een desinfectielotion. (Het is overigens niet geschikt om teken mee te verwijderen.)

Thuisapotheek hooikoortstabletten

9. Hooikoorts of allergische reactie

De allergische reacties van bijvoorbeeld hooikoorts kunnen erg vervelend zijn. Loratadine is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van geneesmiddelen die antihistaminica wordt genoemd. Dit zijn middelen tegen overgevoeligheidsreacties. Heb je hier vaker last van, is dit een handig middel om in huis te hebben.

10. Bij moeilijke stoelgang

Thuisapotheek laxeertabletten

Soms kan het voorkomen dat je last hebt van verstopping of een moeilijke stoelgang. Dan is het verstandig om Bisacodyl in huis te hebben. Het verhoogt onder andere het regelmatige samentrekken van de darm en verhoogt de hoeveelheid water van de darminhoud, waardoor ontlasting sneller en makkelijker plaatsvindt. Zo kan je weer opgelucht naar het toilet.

Download hier onze checklist

© 2024 Livsane | Website: Next Lead