Goed voorbereid op wintersport

Wintersport is voor velen de mooiste vakantie van het jaar. Iedere dag genieten van de pistes, af en toe een drankje in de après-ski, het schitterende uitzicht en ga zo maar door. Maar zoals bij iedere vakantie, zijn er bepaalde voorbereidingen nodig.

Tijdens het skiën, snowboarden, langlaufen of wandelen in de sneeuw is het belangrijk de huid goed in te smeren met een vette zonnebrandcrème die een hoge beschermingsfactor garandeert. Op een hoogte van 1500 meter is de ultraviolette straling bijna 20 procent sterker dan in het dal. In combinatie met de schittering van de sneeuw, verbrandt de huid daardoor een stuk sneller dan normaal.

Smeer jezelf dus een half uur voordat je de piste op gaat alvast in met een zonnebrandcrème op vetbasis. Die kan niet bevriezen, beschermt de huid tegen uitdroging en blijft ook bij ijzige koude goed smeerbaar.

Hele hoofd

Smeer de neus, oren, wangen en oogleden in met een goed beschermende crème. Vergeet daarbij niet de onderkant van je kin en de plekken achter de oren; de sjaal of muts hoeft maar even te verschuiven en de huid zal daar verbranden. Zorg ervoor dat je je elke twee uur opnieuw insmeert om de bescherming optimaal te behouden.

Zonnebril

Felle zonnestralen weerkaatsen in de sneeuw en kunnen ook de ogen beschadigen. Zonder zonnebril kan je last krijgen van pijnlijke, opgezwollen of jeukende ogen en slechter zicht, oftewel sneeuwblindheid. Draag daarom altijd een zonnebril (met UV-filter) als je in de sneeuw vertoeft, óók als de zon niet zo fel schijnt. Een goede sportzonnebril bedekt ook de zijkanten van de ogen.

Bevriezing

Door langdurige blootstelling aan ijzige kou of striemende sneeuw kunnen de gezichtshuid en de oren maar ook handen en voeten bevriezen. Bevriezingsverschijnselen blijven vaak onopgemerkt, omdat de gevoelszenuwen minder goed werken. Controleer daarom regelmatig je huid op mogelijke bevriezing.

Een bevroren huid heeft witte plekken en is hard en gevoelloos. Bevroren handen warm je op door ze onder je oksels te houden; de neus, oren of gezicht door ze met je handen te bedekken. Zodra de lichaamsdelen ontdooien, gaan ze tintelen en pijn doen. Dit is een goed teken. Blijven de plekken bevroren, dan is het zaak medische hulp in te schakelen om afsterving te voorkomen.

Lippen

De vrieskou onttrekt vocht aan de huid, dus ook aan je lippen. Om gesprongen of verbrande lippen te voorkomen, smeer je ze in met een vette lippenbalsem met hoge beschermingsfactor.

 

© 2024 Livsane | Website: Next Lead