Verschillende soorten insectenbeten

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je wordt gebeten of gestoken door een insect en er ontstaat een pijnlijke of jeukende plek op de huid. In sommige gevallen kan er zelfs een allergische reactie ontstaan als gevolg van een insectenbeet, zoals bij een bijen- of wespensteek. Maar buiten deze insectenbeten zijn er nog meer soorten te herkennen. Hoe weet je met welke soort insectenbeet je te maken hebt en wat kun je hier tegen doen?

De symptomen van een insectenbeet

Als je last hebt van symptomen als rode plekken op de huid, zwellingen, pijn of jeuk dan is het waarschijnlijk een insectenbeet. Ben je gebeten of gestoken door een insect? Dan kun je aan de hand van de zichtbare symptomen het soort insectenbeet herkennen. Zo herken je een muggenbult aan een witte, jeukende vlek omringd door een rode huid, terwijl je een bijensteek herkent aan een rode, misschien pijnlijke bult met daarin de angel. Om je een goed beeld te geven van de verschillende soorten insectenbeten, vind je hieronder een kaart met daarin de meest voorkomende insectenbeten en hoe je ze kunt herkennen.

Wat kun je doen bij een insectenbeet?

Als je bent gebeten of gestoken door een insect dan is je behandeling afhankelijk van de soort insectenbeet. Wat je in ieder geval altijd kunt doen is de geïrriteerde huid verzorgen door een verkoelende en jeukstillende gel of crème op te smeren. Denk hierbij aan levomenthol 2% in carbomeerwatergel of carbomeerwatergel. De gel kun je regelmatig smeren en makkelijk afwassen. Daarnaast is het aan te raden om het gif uit te zuigen om verspreiding door je lichaam te voorkomen. Ben je gebeten door een teek? Verwijder de teek met een tekentang of tekenpen. We raden het af om een normale pincet of je nagels te gebruiken bij het verwijderen van een teek. Je loopt hierbij het risico dat de teek maar voor een deel verwijderd wordt.

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Om insecten zoals muggen en teken op afstand te houden kun je eventueel DEET gebruiken. Dit middel is echter niet voor iedereen geschikt en kan mogelijk een huidreactie veroorzaken. Lees daarom altijd de bijsluiter aandachtig door om te kijken of DEET een geschikt middel voor jou is. Naast DEET kun je ook andere voorzieningen treffen om de kans op insectenbeten te voorkomen. Ga je op reis? Neem dan een reisklamboe mee. Hierdoor blijven insecten op afstand en kom jij veilig en gezond je nachten door. Draag ook sokken wanneer het donker wordt. Verschillende soorten muggen steken graag in je voeten, enkels en onderbenen. Door sokken te dragen geef je ze geen kans om je op deze plekken te prikken.

Meer weten? Vraag het je apotheker

Wil je meer weten over de verschillende soorten insectenbeten? Of heb je vragen over onze producten? Informeer bij je apotheek naar de mogelijkheden of neem contact met ons op.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead