Verkoudheid, hoe ontstaat het en wat kan ik hieraan doen?

Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het door irritatie op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Door een ontsteking van het keelslijmvlies kunnen we keelpijn krijgen. Zijn ook de stembanden ontstoken, dan kan dat heesheid geven.

De neus-keelholte staat via een smal gangetje (de buis van Eustachius) in verbinding met het middenoor. Een verkoudheid kan daardoor ook oorpijn geven. Soms wijst dit op een ontsteking van het middenoor.

Hoe ontstaat een verkoudheid?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een relatief onschuldig virus. In de meeste gevallen gaat het om het rhinovirus, maar er zijn ruim tweehonderd virussen die in verband worden gebracht met verkoudheid. Verkoudheid is vervelend, maar gelukkig gaat het vanzelf over en ben je er meestal binnen een week weer van af.

Medicijnen bij verkoudheid

Livsane-Xylometazoline-druppels-1-mg-ml

Medicijnen zijn bij verkoudheid niet nodig. Wel kunnen de symptomen worden verlicht. Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels met zout water of xylometazoline  de klachten verminderen. Waarbij xylometazoline de zwelling van het slijmvlies vermindert, wat het ademen door de neus vergemakkelijkt.

Wanneer medische hulp zoeken?

Met een verkoudheid hoef je niet naar de huisarts. Na een aantal dagen gaat je verkoudheid vanzelf over. Maar neem contact op met je huisarts als je klachten na een paar weken niet minder worden. Of als je verkouden bent en last hebt van één of meer van klachten als: benauwdheid, een piepende ademhaling, sufheid, langer dan 5 dagen koorts met een
temperatuur van boven de 38°C, opnieuw
koorts na enkele koortsvrije dagen, je erg
ziek of zwak voelen.

Wat kun je zelf doen bij verkoudheid?

Volwassenen zijn gemiddeld twee tot vijf keer per jaar verkouden. Na een infectie ben je meestal jarenlang immuun voor dat type virus, maar kun je wel weer door een ander virus verkouden raken. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes. Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt.

Besmetting met een verkoudheidsvirus is nauwelijks te voorkomen. Je kunt wel proberen de kans op besmetting verkleinen. Dus was regelmatig je handen wassen. Probeer gedurende de dag je neus en mond zo min mogelijk aan te raken. Blijf uit de buurt van mensen die verkouden zijn. En ventileer regelmatig ruimten waarin je veel bent. Ben je zelf verkouden, probeer dan te voorkomen dat je het virus doorgeeft aan anderen. Gebruik papieren zakdoekjes. Houd bij hoesten of niezen je elleboog of een papieren zakdoekje voor neus en mond. Gooi het papieren zakdoekje daarna weg. En was je handen regelmatig.

Verkoudheid
© 2024 Livsane | Website: Next Lead