Problemen met medicijnen bij ouder worden

Als u ouder wordt, kunt u problemen krijgen door medicijngebruik. Uw lichaam reageert anders op medicijnen dan vroeger. Ook gebruikt u misschien verschillende medicijnen, die elkaar beïnvloeden. Uw apotheker kan u tips geven die het medicijngebruik gemakkelijker maken.

Als u ouder wordt, verandert de manier waarop uw lichaam reageert op medicijnen. De hoeveelheid lichaamsvocht neemt bijvoorbeeld af, waardoor geneesmiddelen die goed oplossen in water sterker werken. De hersenen worden gevoeliger voor de werking van bepaalde medicijnen, waardoor u meer last kunt krijgen van bijwerkingen als duizeligheid. En door een verminderde werking van de nieren duurt het langer voordat een medicijn helemaal uit het lichaam is verdwenen.

Ouderen slikken meer medicijnen. Dit komt doordat ze vaker een of meer ziekten hebben, en voor 1 ziekte verschillende medicijnen kunnen krijgen. Soms wordt een medicijn voorgeschreven om de bijwerkingen van een ander medicijn te voorkomen. Maar tussen de medicijnen kunnen ook wisselwerkingen ontstaan: dan versterken of verzwakken ze elkaars werking.

Ouder worden kan ook tot gevolg hebben dat het moeilijker wordt potjes open te maken en tabletten of capsules door te slikken. Bij veel ouderen wordt het zicht slechter en wordt het moeilijker om overzicht te houden. Dit kan ook weer zorgen voor problemen met medicijngebruik.

Hulpmiddelen medicijninname

Er zijn verschillende producten die het gemakkelijker maken medicijnen in te nemen:

  • Moeite met oogdruppelen? Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen die u op uw oogdruppelflesje kunt draaien.
  • De ‘tabletdoordrukker’ helpt om medicijnen uit een doordrukstrip te halen.
  • Heeft u moeite met slikken? Kijk dan eerst naar de gebruikersinstructie voor het medicijn op deze website of u op de juiste manier slikt.
  • De apotheker kan u ook persoonlijk advies te geven als u veel moeite heeft met de inname van een medicijn.

Gemakkelijker overzicht bewaren

Voor ouderen kan het moeilijk zijn om overzicht te bewaren over hun medicijnen, zeker als zij verschillende naast elkaar gebruiken. Een doseerbox of doseeretui kan dan helpen. Deze vult u – of laat u vullen – met de medicijnen voor een week. Per dag zijn er 4 vakjes voor 4 innametijden. Zo weet u wanneer u het medicijn moet innemen, en kunt u zien wat u die dag al hebt ingenomen. De box of het etui is te koop bij de apotheek.

Hulp van apotheker en arts bij medicijngebruik

Uw arts en apotheker stemmen uw medicatie zoveel mogelijk af op u en uw situatie. Heeft u toch veel last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw arts of apotheker. Het kan soms even duren voordat medicijnen zo goed mogelijk op elkaar en op de patiënt zijn afgestemd.

Ook kunt u vragen of u in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling. Dit is een gesprek met uw apotheker en huisarts over uw medicijnen. Zij bespreken met u uw medicijngebruik en hoe dat bevalt. En ze kijken gezamenlijk wat zij in uw medicijngebruik kunnen veranderen om eventuele klachten te verminderen.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead