Op zomervakantie zonder lipblaasjes?

In de (volle) zon bestaat er meer kans op lipblaasjes. Blijf niet te lang in de zon en bescherm je mond goed met een lippenbalsem met UV-filter of gebruik aciclovir als je lipblaasjes voelt aankomen doordat je huid op die plaats begint te prikken, tintelen of jeuken.

Het herpes simplex virus is de veroorzaker van lipblaasjes. Het virus is erg besmettelijk en blijft in een soort sluimertoestand in het lichaam aanwezig. Vaak voel je lipblaasjes al aankomen doordat je huid op die plaats begint te prikken, tintelen of jeuken. De blaasjes bevatten een waterig of gelig vocht dat zeer besmettelijk is. De blaasjes zelf zijn vaak pijnlijk en branderig.

Livsane-Lipgel-zinkzulfaat

Een besmetting met het herpesvirus is niet te genezen. Helaas zijn er geen medicijnen die lipblaasjes kunnen voorkomen. Bij de apotheek zijn wel vrij verkrijgbare medicijnen te koop die de genezingsduur iets kunnen bekorten.

Begin daarmee direct zodra de tinteling en roodheid opkomt. Het gaat om een crème, gel, zalf of smeersel met aciclovir, zinksulfaat of zinkoxide. Het bevordert het indrogen van de blaasjes en bestrijdt de jeuk. Zorg dus dat u altijd een tube in huis of in de tas hebt. En ga bij zinksulfaatgel door tot de blaasjes zijn ingedroogd. Gebruik aciclovir minimaal 4 dagen (zie bijsluiter).

Verkoudheid
© 2024 Livsane | Website: Next Lead