Ontstoken open blaar behandelen

Blaren zorgen voor veel ongemak en kunnen ook pijnlijk zijn. Hoewel blaren voor een periode erg vervelend zijn, zijn vrijwel alle soorten blaren uitstekend te behandelen. Zolang de blaar dicht blijft, is een blaar in de meeste gevallen ongevaarlijk. Scheuren ze open? Dan brengen ze wel enig risico met zich mee. De blaar kan ontstoken raken. In deze blog lees je hoe je een ontstoken opengescheurde herkent en hoe je ze kunt behandelen.

Hoe ontstaat een blaar?

Een blaar ontstaat op verschillende manieren en hierdoor zijn er diverse soorten blaren te onderscheiden. Zo zijn er wrijvingsblaren die ontstaan bij het inlopen van nieuwe schoenen bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen er brandblaren optreden wanneer je je hand verbrand aan bijvoorbeeld de oven en zijn er contactblaren. Deze ontstaan door aanraking met planten of schadelijke stoffen. Als laatste ben je vast ook wel bekend met een bloedblaar. Wanneer wrijving kleine bloedvaatjes kapotmaakt, ontstaat er een bloedblaar.

Hoe herken je een ontstoken blaar?

Een ontstoken blaar is te herkennen aan de rode kleur van de omringende huid en het groene of gele vocht binnenin de blaar. We raden het af om een ontstoken blaar of bloedblaar zelf door te prikken. Een geïnfecteerde blaar kan in sommige gevallen leiden tot een ontsteking van de lymfebanen en regionale lymfeklieren (in de liesstreek). Gelukkig komt dit weinig voor. Maar zie je een rode streep vanaf die blaar over de huid omhoog loopt of krijg je last van pijnlijke en/of opgezwollen lymfeklieren in liezen of oksels? Dan is er meer aan de hand en adviseren we om direct contact op te nemen met je huisarts.

De behandeling

Er zijn een aantal behandelingen die je zelf kunt uitvoeren bij een ontstoken open blaar. We hebben onze tips hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Maak de wond schoon
  • Dek af met een blarenpleister of ander steriel verband
  • Raadpleeg je huisarts bij een slechte wondgenezing

Omdat een open blaar die ontstoken is voor andere gezondheidsrisico’s kan zorgen, adviseren we om medische hulp in te schakelen indien je wond niet vanzelf heelt. Een telefoontje naar je huisarts is voldoende. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Zo voorkom je klachten

In de meeste gevallen ontstaan blaren op de voeten, maar hoe voorkom je ze? Hieronder lees je onze adviezen:

  • Draag goed zittende schoenen die passen bij jouw voeten
  • Loop je schoenen goed in
  • Draag daarnaast goede sokken
  • Gebruik geen zeep om je voeten mee te wassen

Uiteraard kunnen blaren ook op andere delen van je lichaam ontstaan zoals het per ongeluk verbanden van je handen aan heet water. Je kunt klachten dan enkel voorkomen door alert te blijven.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead