Lipblaasjes door verlaagde weerstand?

Onze voorouders hadden een paar eeuwen geleden te maken met minder verse groenten en fruit in de herfst, winter en het prille voorjaar en daarom vaak te kampen met een gebrek aan met name vitamine C. Dit in combinatie met lage(re) temperaturen maakt dat mensen ook vandaag de dag, meer vatbaar zijn voor (neus)verkoudheid, griep en lipblaasjes.

Heb ik last van lipblaasjes?

Het herpes simplex virus is de veroorzaker van lipblaasjes. De infectie van de huid op of rond de lippen veroorzaakt pijnlijke of jeukende blaasjes. Meestal ontstaan de blaasjes, bij verminderde weerstand, op of rond de lippen, maar ook op de neus, kin of het ooglid. Bijna 1:3 mensen heeft last van lipblaasjes, vaak op dezelfde plaats. Als je het virus eenmaal hebt dan blijft het in je lichaam, in de zenuwcellen van je huid om precies te zijn. Na 1 tot 2 dagen drogen de blaasjes op en komen er korstjes. Lipblaasjes verdwijnen doorgaans vanzelf binnen 10 dagen. Eens in de zoveel tijd steekt het lipblaasje ‘de kop op’. Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Via de handen, knuffelen en kussen verspreidt het virus zich. Je kunt het virus krijgen wanneer je bestek, een glas, de tandenborstel, handdoek of lippenbalsem van iemand gebruikt met lipblaasjes.

  • Kinderen kunnen er ziek van worden, koorts hebben en een ontsteking van de mond krijgen.
  • Bij tieners kan een ontsteking van de tong ontstaan.
  • Volwassenen kunnen keelpijn en opgezette klieren in de hals hebben.

Voorkomen is beter dan genezen

Werk aan je weerstand! Er zijn verschillende vitaminen die een rol spelen bij de weerstand. Vitamine C is de meest bekende weerstandvitamine. Dus vul je gezonde en gevarieerde voeding eventueel aan met Vitamine C 500 mg van Livsane. De tabletten ondersteunen het afweersysteem en het energieniveau. En omdat we in de winter veel minder daglicht en dus zon hebben, maakt ons lichaam ook minder vitamine D aan. Vroeger namen mensen een lepel levertraan als de R in de maand zat. Gelukkig hebben we nu tabletjes met vitamine D. Ook van Livsane: Vitamine D 400 IE  en Vitamine D 800 IE. Last but not least … voorkom stress. Met stress komt ons lichaam in een vlucht-of-vecht situatie. Langdurige stress zorgt ervoor dat het immuunsysteem minder weerstand kan bieden. Dus probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, voldoende slaap is daarbij essentieel. En beweeg voldoende, ga meer naar buiten en blijf sporten!

Welke vervolgstappen ondernemen bij lipblaasjes?

Een koortslip kan meestal geen kwaad. De blaasjes genezen doorgaans vanzelf binnen 10 dagen. Er ontstaan geen littekens. Lipblaasjes zijn wel besmettelijk! Vooral het vocht uit de blaasjes als deze opengaan. Je kunt het virus dan makkelijk overdragen aan anderen. Dus pas bijvoorbeeld op met knuffelen! Zeker het knuffelen van een pasgeboren baby (jonger dan 4 maanden). Wanneer een baby besmet raakt met het herpes virus, bestaat er een risico op een hersenvliesontsteking. En kijk uit met het verspreiden van het virus over je eigen lichaam. Zo kan een oogontsteking door een koortslip ook voorkomen. Deze ontsteking kan behoorlijk schadelijk zijn voor je oog. Dus was gewoon veel je handen en pas een beetje extra op in contact met anderen. Zijn de blaasjes opgedroogd en komt er een korstje op, dan ben je minder besmettelijk.

Onze tips

Verzorg je lippen extra in de maanden dat het weer kouder en guurder wordt met bijvoorbeeld de Livsane lippenbalsem ook met SPF. Helaas zijn er geen medicijnen die een koortslip kunnen voorkomen. Er zijn wel middelen te koop die de genezingsduur iets kunnen verkorten. Voorwaarde is dan wel dat je meteen met de behandeling van de lipblaasjes begint zodra de tinteling en roodheid opkomt. Smeer met een antivirale gel of Livsane zinksulfaat. Zinksulfaat zorgt ervoor dat de blaasjes indrogen en verlicht de jeuk en tintelingen. Was na het aanbrengen van de crème op de blaasjes altijd goed je handen!

© 2024 Livsane | Website: Next Lead