Je weerstand verbeteren door een gezonde buik

Wist je bijvoorbeeld dat chronische stress, te weinig slaap en ongezond eten een rol spelen bij een verminderde weerstand? Afgelopen winter hadden zo’n 400.000 mensen griep. Natuurlijk weten we allemaal dat we goed voor onszelf zouden moeten zorgen door gezond te eten. Vitamines, mineralen en gevarieerde gezonde voeding zijn van groot belang.

Wat doet je weerstand?

Weerstand verbeteren door een gezonde buik

Weerstand zorgt er voor dat ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen die ons lichaam binnendringen worden opgeruimd voordat ze de kans hebben zich te vermenigvuldigen en ons ziek te maken. Een goede weerstand is dus erg belangrijk, want deze is dag in dag uit druk bezig om jou te beschermen.

Jouw darmen en de darmbacteriën die hier wonen spelen een belangrijke rol hierin. De miljardenbevolking aan bacteriën die in onze darmen aanwezig zijn noemen we ons ‘microbioom’. Iedereen heeft een uniek microbioom. Wanneer je microbioom in balans is, draagt dat dus bij aan een sterke afweer en zo aan de algehele gezondheid van het lichaam.

  • Deze darmbacteriën verteren niet alleen het voedsel wat je eet, ze spelen ook een rol in jouw eetlust, stofwisseling, jouw humeur èn jouw immuunsysteem.
  • Door de juiste voeding tot je te nemen voed je je goede darmbacteriën en kun je je gezondheid dus positief beïnvloeden. Uiteraard zijn gezonde darmen van nog veel meer factoren afhankelijk maar goede voeding is wel de basis.
  • Gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi, gefermenteerde groenten, yoghurt en kefir zijn natuurlijke probiotica die hun eigen levende bacteriestammen bevatten welke weer de gezonde bacteriën in je microbioom aanvullen.
  • Je kunt ook kiezen voor probiotica als supplement. Hiermee krijg je een uitgebreide mix van levende melkzuurbacteriën binnen.

Zo verbeter je je weerstand

Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden melkzuurbacteriën bevatten die levend je darmen bereiken. Deze bacteriën, zoals bijvoorbeeld de lactobacillen en bifidobacteriën, overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm.  Om überhaupt werkzaam te kunnen zijn moeten probiotica in voldoende mate de de maag overleven. Vaak worden bacteriën al in de maag door het maagzuur, of in dunne darm door de gal gedood. Heb je een (chronische) ziekte, of wil je probiotica aan jonge kinderen geven? Overleg dan eerst met jouw apotheek.

Apotheek.nl

Ons advies

No products found
© 2024 Livsane | Website: Next Lead