Hoe werkt een blarenpleister?

Je hebt net nieuwe schoenen gekocht, maar ze zijn nog wat stijf. Na een middag lopen op je nieuwe schoenen krijg je pijn op je hiel. Je doet de schoenen uit en daar je zie het: een blaar. Wanneer een blaar gevormd is dan ontstaat er een zeer pijnlijke en gevoelige plek. Gelukkig gaan de meeste blaren vanzelf weer weg. Maar hoe zorg je ervoor dat je toch comfortabel kunt lopen mét een blaar op je voet en zijn blaren te voorkomen? Je leest het in onderstaand artikel.

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan doordat er een constante wrijving op de huid is, waaraan je huid niet gewend is. Een lange wandeling, nieuwe schoenen of werken met nieuwe hulpmiddelen zijn de bekendste oorzaken van blaren. De kans op blaarvorming wordt vergroot door huidvochtigheid. Hierdoor ontstaat er een blaasje op de huid, die zich vervolgens vult met vocht. Blaren zijn gelukkig niet levensbedreigend, maar wel zeer vervelend en vaak pijnlijk. Bovendien zijn blaren niet besmettelijk. Je kunt deze ziekte dus niet overdragen aan andere personen.

Zo werkt een blarenpleister

We raden het af om een blaar door te prikken. Bij het doorprikken van de blaar wordt de huid blootgesteld aan allerlei bacteriën wat de kans op infectie aanzienlijk vergroot. Heb je een blaar? Dan bevelen we het aan om de blaar af te dekken met een blarenpleister. Een blarenpleister is speciaal ontwikkeld om de huid te ondersteunen. Door deze over je blaar te plakken, vormt er als het ware een tweede huid. De druk op de blaar neemt af, waardoor jij probleemloos je schoenen kunt aantrekken. Mocht de blaar plots opengaan, dan vangt de pleister het vocht op en beschermt het je wond tegen infecties. Blijf zo normaal mogelijk bewegen met een blarenpleister. Anders bestaat de kans dat je op andere plekken blaren vormt.

Zorg voor goede hygiëne

Hygiëne speelt een grote rol bij blaren. Afhankelijk van diverse factoren moet je de blarenpleister elk uur tot één keer per dag verwisselen. We adviseren om je blarenpleister in ieder geval te verwisselen wanneer deze vervuild is door vloeistoffen, vuil of water, bijvoorbeeld na het douchen. Hydrocolloïd blarenpleisters zijn tevens waterdicht.

Wanneer hulp inschakelen?

Het belangrijkste doel is om de blaar zo lang mogelijk intact te houden omdat de huid een natuurlijke bescherming biedt tegen infecties. Houd je pijn echter lang aan of vermoed je dat je huid geïnfecteerd is? Raadpleeg dan je huisarts. Heb je een vraag over je persoonlijke situatie of wil je meer informatie? Ga dan langs bij je apotheek. Zij kunnen je professioneel en eerlijk adviseren.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead