Hoe ontstaat een kalknagel?

Ooit wel eens van een kalknagel gehoord? Het wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie en heeft niks te maken met kalk. Ongeveer 66% van de Nederlanders heeft wel eens last van een kalknagel. Het is een besmettelijke aandoening die je op verschillende manieren kunt oplopen. In de meeste gevallen is een kalknagel niet pijnlijk, maar vaak gaat het wel gepaard met schaamte en heeft het impact op je zelfvertrouwen. Het is niet nodig om je voeten te verstoppen. Lees hieronder hoe je een kalknagel herkent, hoe het ontstaat en wat je kunt doen om deze infectie te voorkomen of te behandelen.

Hoe herken je een kalknagel?

Kalknagels zijn te herkennen aan  een verkleurde en verdikte nagel, vaak witgelig van kleur. Meestal is de nagel brokkelig en dik. Het kan zelfs voorkomen dat je niet met een nagelschaartje de nagel kunt knippen. Bovendien is een kalknagel breekbaar en er kan makkelijk vuil onder de nagel verstopt zitten. Een kalknagel is absoluut geen ernstige aandoening. Het probleem zit hem vaak in de pijn en bijbehorende schaamte. Wanneer je een kalknagel niet behandeld dan kunnen er andere problemen ontstaan zoals wondjes en ontstekingen. Verzorg je een kalknagel niet, dan is de kans groot dat de infectie niet overgaat. Zo lang dat niet gebeurd, kun je anderen besmetten.

Het ontstaan van een kalknagel: zo zit het

Een huidschimmel is de boosdoener en de oorzaak van een kalknagel. De schimmel kun je oplopen bij het zwembad bijvoorbeeld. Zeker wanneer je weerstand wat minder is, is de kans groot dat de schimmel zich verspreidt en dat de huid rood wordt of gaat schilferen. Tussen je tenen kunnen er witte plekken ontstaan, dit is voetschimmel. Omdat deze schimmel ook uiterst besmettelijk is, kan deze weer je  nagel infecteren en ontstaat er een kalknagel.

Wat kun je doen om deze schimmelinfectie te voorkomen?

Je wilt schimmels niet de kans geven om zich te verspreiden op de huid. Ons advies is dan ook om je voeten altijd goed af te drogen, vergeet de plekken tussen de tenen niet, wanneer je in aanraking bent geweest met water of vocht. Zo voorkom je het ontstaan van schimmelinfecties. Draag bij voorkeur ook slippers in het zwembad. Je komt hierdoor nooit direct in aanraking met besmettelijke schimmels. Verder is het belangrijk om altijd schone schoenen te dragen, nagelinstrumenten niet te delen en altijd goed te douchen na een bezoek aan een openbaar zwembad of wellness centrum.

Verschillende behandelmethodes

Er zijn verschillende behandelmethodes die kunnen helpen bij het verminderen van klachten. Zo bestaat er een antischimmelmiddel dat de verspreiding en groei van de infectie stopt of verminderd. Goed voorbeelden hiervan zijn de Miconazol crème of Terbinafine crème van Livsane. Beide crèmes zorgen ervoor dat schimmels gedood worden en is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Tevens zijn er tabletten ontwikkeld voor schimmelinfecties die dieper zitten. De laatste behandeling is een laserbehandeling. Dit kan helpen wanneer crèmes en tabletten niet voldoende werken.

Raadpleeg je huisarts voor vragen of advies. Samen kunnen jullie kijken naar de beste oplossing voor jouw situatie.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead