Hoe kom je aan schimmelnagels?

Een schimmelnagel is te herkennen aan een, meestal gedeeltelijk, verkleurde nagel. De nagel wordt geel, groen of wit en vaak is er ook sprake van een verdikking en brokkelt de nagel af. We noemen schimmelnagels daarom ook wel een kalknagel. Let op: niet elke kalknagel is een schimmelnagel. De wetenschappelijke benaming van de schimmelnagel is een onychomycose. Ongeveer 5% van de bevolking krijgt te maken met een of meerdere schimmelnagels.

Wat is de oorzaak van een schimmelnagel?

Een schimmelnagel ontstaat wanneer een schimmel onder of in de nagel groeit. Deze schimmels zitten bij iedereen op de huid en onder de nagelranden, het wordt pas problematisch wanneer de schimmel de huid of nagel binnendringt en zich uitbreidt. De kans op een schimmelnagel wordt groter wanneer:

  • Je nagels warm en vochtig zijn
  • Je nagels beschadigd zijn

Hoe kan je een schimmelnagel verhelpen?

Een schimmelnagel is vervelend, maar niet levensbedreigend. Toch wordt er regelmatig medicatie voorgeschreven die andere schadelijke effecten op je gezondheid kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan leverklachten. Om deze reden adviseren wij om schimmelnagels van buitenaf te bestrijden. Zo is de antischimmel crème miconazol een schimmeldodend middel dat over de nagel uitgestreken kan worden.

  1. Knip de nagel zo kort mogelijk
  2. Breng een klein beetje crème een- tot tweemaal per dag aan en dek de nagel af met een niet-geperforeerde hechtpleister.
  3. Zet de behandeling voort tot er een gezonde nagel volledig gegroeid is. Dit duurt meestal ongeveer 32 weken.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals bij veel kwaaltjes geldt ook bij de schimmelnagel dat voorkomen beter is dan genezen. De meeste maatregelen zijn eenvoudig op te volgen en verkleinen de kans op een schimmelnagel aanzienlijk. 

  • Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen
  • Draag schone sokken en goed ventilerende schoenen
  • Draag slippers in openbare ruimtes waar mensen op blote voeten lopen
© 2024 Livsane | Website: Next Lead