Hoe bereid je je huid voor op de zon?

De warme zomermaanden zijn weer in aantocht en dat betekent dat we er meer op uit trekken. Naar het strand, het terras en op vakantie. Dit betekent ook dat je huid meer te verduren krijgt met de zon. Waar moet je op letten?

Aandachtspunten blootstelling huid aan de zon

  1. Ieder huidtype reageert anders op de blootstelling van UV-straling in het zonlicht. Laat je huid rustig wennen aan de zon, zo kan je huid wat verdikken en zich beschermen tegen verbranding.
  2. Zonnebrand heeft tijd nodig om goed in te trekken en moet vaker aangebracht worden. Smeer je in voordat je de zon in gaat en herhaal dit om de twee uur. Ook als het bewolkt en/of winderig is.
  3. Onderschat de kracht van zonlicht niet. Ga je op pad, draag dan bedekkende kleding en zet een hoed of pet op. En let daarbij op dat de kracht van het zonlicht sterker is in de bergen en aan het water.
  4. De zon is tussen 12.00 – 15.00 het felst, blijf dan liever in de schaduw. Ozon in de atmosfeer houdt het meeste UV-licht tegen, dit is niet overal gelijk en daarom is de UV-straling afhankelijk van je locatie.
  5. De werkzaamheid van zonbescherming neemt af na het aanbrengen. De snelheid waarmee dat gebeurt hangt af van je huidtype, de sterkte van de zon, je activiteit en het gebruikte SPF.
  6. Kies een zonnebrandcrème die niet alleen tegen UV-B-straling (verbranding) beschermt, maar ook tegen UV-A-straling (huidveroudering). Hoe hoger de SPF, hoe beter je beschermd bent.
  7. Draag een goede zonnebril als het zonnig is. Felle zon kan het zicht belemmeren en dit kan, onderweg naar het strand bijvoorbeeld, erg gevaarlijk zijn. Daarbij kan het zelfs permanente schade aan de ogen veroorzaken.

Factoren die de zonnesterkte vergroten

Soms kan de huid gevoeliger reageren op de invloeden van de zon. Daarbij kunnen er ook factoren zijn die de zonnesterkte vergroten. Let daarom op bij:

  • Kinderen en tieners jonger dan 16 jaar: Zij zijn extra gevoelig voor beschadiging door UV-straling. Smeer kinderen in met een zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger. Begin hiermee een half uur voordat ze de zon in gaan, zodat het goed kan intrekken en herhaal dit iedere 2 uur.
  • Overgevoeligheid door medicatie: Door sommige medicijnen kun je overgevoelig worden voor zon. Symptomen zoals huiduitslag, jeuk, roodheid, andere verkleuring van de huid en ernstige verbranding door de zon. Kijk hiervoor op deze website, voor advies kun je terecht bij je arts of apotheek.
  • Juiste oogbescherming in de zon: Behalve de huid zijn ook je ogen gevoelig voor UV-straling. De gevolgen van overmatige blootstelling aan UV-straling hoef je niet direct te merken, vaak wordt dit pas op latere leeftijd merkbaar (zoals door hoornvliesbeschadiging en cataract).
  • Sneeuw, water en zand: Deze weerkaatsen UV-straling. In de bergen is er minder begroeiing en de lucht schoner waardoor je met meer UV-straling in contact komt. Water reflecteert de UV-straling, daarom is de kans dat je aan zee verbrandt hoger.
  • Anti-insecten middelen: Een insectenafweermiddel dat DEET bevat, breekt zonnebrandcrème af. Gebruik daarom liever geen middelen met DEET als je ook zonnebrandcrème gebruikt. Is er geen alternatief, smeer je dan vaker in of trek bedekkende kleren aan.

Vragen of advies nodig?

Vraag je arts of apotheek om advies over goede zonbescherming. Klik op het logo van apotheek.nl voor meer informatie over veilig in de zon.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead