Gezondheidsklachten door de processierups

De eerste eikenprocessierups is alweer gesignaleerd. De processierups heeft nog geen brandharen als hij uit het eitje komt. Die ontwikkelen zich in de weken daarna en worden half mei verwacht. De rondwaaiende brandharen kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen in de piekmaanden mei, juni en juli.

Welke gezondheidsklachten kan contact met de brandharen veroorzaken en wat kan je hier het beste tegen doen?

De brandhaartjes verspreiden zich gemakkelijk door de wind en dringen de huid, ogen en luchtwegen binnen. Klachten van processierupsen kunnen lijken op een hooikoorts of astma-aanval zoals huiduitslag, rode gezwollen ogen, loopneus, kriebel in de keel, moeite met slikken, hoesten, en kortademigheid. Bij ernstige reacties kunnen mensen soms ook last krijgen van duizeligheid, koorts, overgeven en onwel worden.

Op de huid kan een sterk jeukende uitslag ontstaan, bestaande uit rode of rozerode ronde bultjes of blaasjes. Deze uitslag kan overal optreden, maar is vaak zichtbaar aan de binnenzijde van de armen richting de oksels, de hals, borst, buik en rug.

Wat kun je zelf doen bij klachten?

De eerste hulp bij jeuk is juist proberen niet te gaan krabben. Wat kan je het beste doen als je denkt dat je in contact bent gekomen met brandharen van de processierups:

  1. Trek de kleding uit waarin brandharen zitten.
  2. Strip de huid met plakband (plak dit op de huid en trek het dan weer los).
  3. Spoel de huid of ogen goed met lauw water.
  4. Ga niet krabben of wrijven!
  5. Alle kledingstukken die in aanraking zijn geweest met de brandhaartjes dienen meteen op hoge temperatuur (60 graden Celsius) gewassen te worden.

Ons advies bij klachten

Smeer de huid regelmatig in met Levomenthol 1% in carbomeerwatergel 1% of Levomenthol 2% in carbomeerwatergel 1%. Dit is product is zonder recept verkrijgbaar in uw apotheek. Levomenthol mag niet gebruikt worden op open wondjes en bij kinderen met een leeftijd onder de 2 jaar. Je kunt dan beter kiezen voor Carbomeerwatergel 1%.

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken. Bij ernstiger klachten kunnen bijvoorbeeld hooikoortstabletten voor verdere verlichting zorgen. Wanneer de jeuk te erg wordt ga dan naar je huisarts.

Explosieve stijging van de eikenprocessierups: dit is waarom…

Wanneer contact opnemen met een huisarts?

  • Krijg je last van oogklachten wanneer je in de buurt bent geweest van eikenprocessierupsen, dan moet je direct naar je huisarts.
  • Soms kan contact met een eikenprocessierups ernstige allergische klachten veroorzaken. Bel direct de huisarts of de huisartsenpost wanneer je, na contact met de rups, benauwd wordt, dikke oogleden, dikke lippen of een dikke tong krijgt.

Of je deze zomer nu thuis blijft, naar het strand of naar het buitenland op vakantie gaat, Livsane wil je graag helpen gezondheidsproblemen te voorkomen door je te voorzien van praktische tip. Zo hebben we voor de meeste onderwerpen zogenaamde advieskaartjes opgesteld.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de GGD in jouw regio. Of kijk op de website van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid RIVM.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead