Eerste hulp bij een droge huid in de winter

Onze huid krijgt gedurende de winter heel wat te verduren. Het is dan ook niet vreemd dat mensen vaak veel meer last hebben van een droge huid tijdens deze koude maanden in Nederland.

Tips bij een droge huid in de winter

De huid is het grootste orgaan en beschermt ons tegen externe invloeden. Als het natuurlijke proces van voeding vanuit de diepere lagen wordt beschadigd, kan er een droge huid ontstaan. Wat kunnen we hier het beste aan doen?

  1. Vochtbalans in huis en werk

De luchtvochtigheid van de omgeving heeft direct invloed op het vochtgehalte van de huid. Tijdens de winter gaat de verwarming omhoog en hierdoor daalt het  vochtigheidspercentage. Met als gevolg dat de huid meer vocht verliest. Het uitdrogen van de huid zorgt ervoor dat deze trekkerig en schraal wordt en dit kan gaan jeuken.

  1. Douche en badder met mate

Water onttrekt vocht van je huid, vermijd daarom langdurig in bad gaan of heel uitgebreid douchen. Wil je je huid mooi houden en toch in bad, gebruik dan badolie in plaats van badschuim. Het zorgt voor een natuurlijke bescherming en de instandhouding van de huidoliën.

  1. Wees spaarzaam met zeep, shampoo en badschuim

We zijn gewend om tijdens het douchen uitgebreid gebruik te maken van zeep, badschuim en shampoo. Echter bevordert dit het ontstaan van een schrale en droge huid. De samenstelling van deze producten kunnen het beschermlaagje van de huid namelijk beschadigen. Om de natuurlijke huidbarrière te beschermen kan je gebruik maken van barrièrecrème op basis van melkserum.

  1. Smeren, smeren, smeren

De crèmes en zalven van Livsane zijn indifferent, oftewel neutraal en huidverzorgend zonder een actief bestandsdeel. Ze onderscheiden zich door een relatief eenvoudige samenstelling, dus des te minder kans op vervelende huidreacties. Handcrème met amandelolie en aloë vera een geschikte oplossing zijn. Bij droge voeten kan voetcrème met menthol de huid helpen en beschermen tegen bacteriën.

  1. Geen alcohol of parfum

Vaak zul je een vorm van alcohol tegenkomen op het ingrediëntenlijstje van crèmes en zalven. Echter, als het om alcohol gaat die in kleine concentratie is toegevoegd en onderaan het lijstje staat kan dit minder kwaad. Natuurlijke producten kunnen ook irriterend zijn, zoals lavendel, munt, citroen of eucalyptus. Als je last hebt een uitgedroogde huid, probeer dan alleen milde producten en vermijd producten met alcohol en parfum.

  1. Scrub je huid zacht

Scrubben ofwel het bevorderen van exfoliëren, zorgt ervoor dat de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd. De lagen van huidcellen vormen samen een barrière en beschermen de huid tegen uitdroging en bacteriën. Exfoliëren is een natuurlijk proces maar gaat soms niet gelijkmatig en hierbij kan scrubben een oplossing zijn. Doe dit alleen niet te vaak en ga voorzichtig te werk.

  1. Vette vis en noten

Je kan je huid ook een handje helpen door je gezond te eten. Bijvoorbeeld door vette vis, avocado en walnoten. Ze houden de huid van binnenuit vochtrijk. De omega-3 die in vis zit zorgt ervoor dat je huid gaat stralen doordat het de celwand van de cellen beschermt. Walnoten bevatten de meeste antioxidanten die helpen je huid te herstellen van schade. En avocado zit vol gezonde vetten die helpen je huid stralend en gezond te houden.

  1. Zachte lippen met balsem

Door het droge weer kunnen lippen sneller barsten, het gebruiken van een lippenbalsem kan hier tegen helpen. In de eerste plaats moet je niet aan je lippen likken. Omdat speeksel snel verdampt, zijn je lippen droger nadat je ze hebt gelikt dan voorheen. Gebruik ook geen gearomatiseerde lippenbalsems, dit vertraagt de celvernieuwing. Gebruik tijdens de wintersport een lippenbalsem met beschermingsfactor.

Lees hierover meer op apotheek.nl

© 2024 Livsane | Website: Next Lead