Eerste hulp bij de processierups

Het zou kunnen dat je rond deze tijd van het jaar bomen ziet met rood-witte linten. De processierups is weer actief. Welke gezondheidsklachten kan contact hiermee veroorzaken en wat kan je hier het beste tegen doen?

Een processierups, wat is dat?

De processierups, ze bewegen zich in lange rijen achter elkaar voort alsof ze een soort processie lopen en komen voor in eikenbomen. Je kunt ze tegenkomen gedurende de lente en zomermaanden, met als piekmaanden de maanden mei, juni en juli. Op de processierups zitten brandhaartjes, die als je ermee in aanraking komt gezondheidsklachten kunnen geven.

Welke klachten kan de eikenprocessierups veroorzaken?

De brandhaartjes verspreiden zich gemakkelijk door de wind en dringen de huid, ogen en luchtwegen binnen. Klachten van processierupsen kunnen lijken op een hooikoorts of astma-aanval zoals huiduitslag, rode gezwollen ogen, loopneus, kriebel in de keel, moeite met slikken, hoesten, en kortademigheid. Bij ernstige reacties kunnen mensen soms ook last krijgen van duizeligheid, koorts, overgeven en onwel worden.

Op de huid kan een sterk jeukende uitslag ontstaan, bestaande uit rode of rozerode ronde bultjes of blaasjes. Deze uitslag kan overal optreden, maar is vaak zichtbaar aan de binnenzijde van de armen richting de oksels, de hals, borst, buik en rug.

Tips bij klachten

De eerste hulp bij jeuk is juist proberen niet te gaan krabben. Wat kan je het beste doen als je denkt dat je in contact bent gekomen met brandharen van de processierups:

  1. Trek de kleding uit waarin brandharen zitten.
  2. Strip de huid met plakband (plak dit op de huid en trek het dan weer los).
  3. Spoel de huid of ogen goed met lauw water.
  4. Ga niet krabben of wrijven!
  5. Smeer de huid regelmatig in met Levomenthol 1% in carbomeerwatergel 1% of Levomenthol 2% in carbomeerwatergel 1%. Dit zelfzorgmedicijn kan je zonder recept bij je apotheek kopen.

Alle kledingstukken die in aanraking zijn geweest met de brandhaartjes dienen meteen op hoge temperatuur (60 graden) gewassen te worden. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken. Bij ernstiger klachten kunnen bijvoorbeeld hooikoortstabletten voor verdere verlichting zorgen. Wanneer de jeuk te erg wordt ga dan naar je huisarts.

Wanneer contact opnemen met een huisarts?

  • Krijg je last van oogklachten wanneer je in de buurt bent geweest van eikenprocessierupsen, dan moet je direct naar je huisarts.
  • Soms kan contact met een eikenprocessierups ernstige allergische klachten veroorzaken. Bel direct de huisarts of de huisartsenpost wanneer je, na contact met de rups, benauwd wordt, dikke oogleden, dikke lippen of een dikke tong krijgt.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de GGD in jouw regio. Of kijk op de website van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid RIVM.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead