10 tips bij een verkoudheid

In de wintermaanden kunnen de lage temperatuur, afname in licht, droge of juist vochtige lucht leiden tot een vervelende verkoudheid. Waarbij je last kan krijgen van een verstopte neus, niezen/hoesten, keelpijn. Wat te doen om een zware verkoudheid te verhelpen of te voorkomen:

 1. Klachten verlichten: Er bestaan geen medicijnen tegen verkoudheid maar wel medicijnen die helpen de klachten helpen te verlichten. Zoals verschillende varianten Paracetamol tegen pijn en koorts of Broomhexine hoestdrank tegen slijmhoest en Noscapine hoestdrank tegen de prikkelhoest. Een apotheker kan u hierbij adviseren. (Kijk voor gebruik en voorschriften op de Livsane website.)
 2. Verlichting voor de neus: Een zoutoplossing neusspray wordt gebruikt om vrijer door de neus te kunnen ademen. Het helpt om de neusholten te bevochtigen wanneer deze droog of geïrriteerd zijn. Daarnaast kan een Xylometazoline neusspray zowel een verstopte als een loopneus goed helpen. Het vermindert de zwelling van slijmvliezen in de neus en helpt zodoende de neusdoorgang vrij te houden, waardoor u gemakkelijker kunt ademhalen. (Kijk voor gebruik en voorschriften op de Livsane website.)
 3. Verlichting voor de keel: Thijmsiroop is verzachtend voor de keel en heeft een verlichtende invloed op de luchtwegen. Tevens kan stomen met wat druppels kamille-, eucalyptus- of muntextract verlichting geven doordat het de luchtwegen opent. Een lepeltje honing door de thee bij hoest en een waterijsje of keelsnoepje bij keelpijn kunnen ook goed helpen.
 4. Drinken: Drink water en thee, juist tijdens een verkoudheid is het belangrijk dat het lichaam alle afvalstoffen kan afvoeren en zijn warmte kwijt kan. Drink bij voorkeur geen zoete sappen of melk. Door suiker en zuivel wordt er extra slijm geproduceerd waardoor de klachten van de verkoudheid nog heftiger kunnen worden. Een gemiddelde volwassene heeft 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig.
 5. Rust: Een tekort aan rust kan het immuunsysteem zwakker maken, dit kan ertoe leiden dat de kans op een verkoudheid toeneemt. Door te rusten wordt er energie bespaard die het lichaam kan gebruiken om het virus te bestrijden.
 6. Hygiëne: Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgedragen via de handen en speekseldeeltjes in de lucht. Het is dus van belang om regelmatig handen te wassen en plekken (zoals lichtknopjes, deurknoppen, trapleuningen) die mensen vaak aanraken goed schoon te maken. Zorg tevens voor goede ventilatie zodat het virus minder kans krijgt zich via de lucht verder te verspreiden.
 7. Voeding: Om fit de herfst- en wintermaanden door te komen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Uitgangspunt hierbij blijft twee ons groenten en twee stuks fruit per dag, zo blijft de weerstand op peil. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat dit vaak niet haalbaar is voor iedereen. Om dit aan te vullen zijn er verschillende multivitaminen
 8. Vitamine B complex: Bestaat uit acht B-vitamines die verantwoordelijk zijn voor een goede weerstand, de aanmaak van witte en rode bloedcellen, de energievoorziening, de werking van het zenuwstelsel en stofwisseling. Het lichaam kan slechts een deel van deze vitamines zelf aan maken, de rest moet worden opgenomen uit onze voeding. Om er zeker van te zijn dat de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid volgens de Gezondheidsraad) behaald wordt is er Vitamine B complex en Vitamine B complex krachtig
 9. Vitamine C: Deze vitamine zorgt voor een goede weerstand, draagt bij aan een goed functionerend zenuwstelsel en de energievoorziening. Echter gaat vitamine C verloren bij het oogsten van onrijp fruit, langdurige opslag en bij de bereiding van voedingsmiddelen. Slechts 25% van de Nederlanders krijgt genoeg groente en fruit binnen om de “Richtlijnen Goede Voeding” van de Gezondheidsraad te halen. Daarom is het tevens verkrijgbaar als voedingssupplement.
 10. Vitamine D: Deze vitamine kan door ons lichaam zelf aangemaakt worden door UV-straling uit zonlicht dat cholesterol in onze huid omzet in deze vitamine. De actieve vorm van vitamine D stimuleert de productie van een antimicrobieel eiwit, dat bacteriën onschadelijk maakt. Toch heeft bijna de helft van alle Nederlanders hier een tekort aan. Dit supplement is verkrijgbaar in druppels, tabletten en krachtige tabletten.

Weetjes:

 • Bij een zware verkoudheid is het vaak niet nodig om naar de huisarts te gaan. Vandaar het gezegde “Doe je niets dan duurt het 7 dagen, doe je iets dan duurt het een week.”
 • Vraag uw apotheker om advies voor medicijnkeuze en -gebruik.

Bij kinderen onder de 3 maanden, volwassenen met koorts langer dan 5 dagen, ouderen vanaf 60 jaar, mensen met een verminderde weerstand of chronische aandoening