Wat helpt tegen blaren?

Wanneer je last hebt van een blaar kun je hier het beste van afblijven. Een blaar ontstaat namelijk als een gevolg van druk of wrijving op de huid. Door deze druk of wrijving weg te nemen, verdwijnt de blaar vanzelf. Dit is niet de snelste oplossing om van een blaar af te komen, maar wel de beste, omdat er dan geen vuil in de blaar kan komen. Dat zou namelijk tot een infectie kunnen lijden. Betekent dit dan dat niets tegen een blaar helpt? Nee, gelukkig niet.

Snelle oplossing bij blaren

De blaar laten verdwijnen is dus de gewenste oplossing. Helaas is niet iedere blaar hetzelfde en soms kan dit ertoe leiden dat een blaar veel klachten geeft. Dit kan bijvoorbeeld bij een blaar die langs de huid wrijft of een hele grote blaar waar veel druk op staat. Bij een dergelijke blaar bestaat het gevaar dat deze openscheurt en infecteert. Wanneer dit het geval is, raden we aan om de blaar door te prikken. Hierbij is het van groot belang dat je de blaar en de huid rondom de blaar goed reinigt en een steriele of ontsmette naald gebruikt. Prik de blaar op meerdere plaatsen open en dep het vocht weg met een steriel kompres. Ontsmet de blaar na het doorprikken en dek deze af met een kompres of pleister. Je hoeft de blaar niet te verwijderen, doorprikken is voldoende.

Verzacht de pijn met een blarenpleister

Heeft jouw blaar geen acute zorg nodig, maar geeft deze wel lichte klachten? Dan raden we een hydrocolloïd blarenpleister aan. Deze pleisters bieden pijn- en drukverlichting en zorgen ervoor dat de blaar beschermd is tegen vuil. De blarenpleister biedt meerdere dagen bescherming, waardoor de blaar uit zichzelf verdwijnt zonder pijnlijk te zijn of te infecteren. Een blarenpleister biedt uitkomst vanaf de eerste tekenen van wrijving, voordat de blaar daadwerkelijk is ontstaan. Door een blaar te voorkomen, blijven eventuele klachten je bespaard. Wanneer de blaar reeds volgroeid is, zorgt een blarenpleister dus vooral voor het stoppen van de pijn en het versnellen van de heling.

Wat te doen bij een opengescheurde blaar?

Wanneer de blaar reeds opengescheurd is, is het zaak om de wond goed te reinigen. Het ontsmetten van de wond is ook zeker aan te raden. Knip de huid rond de wond weg en bedek de wond met een kompres of pleister. Verwijder deze iedere dag voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat de wond uitdroogt. Bovendien kun je een infectie dan snel herkennen.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead