Waar kan je zelfzorgmedicijnen kopen zonder recept?

Voorgeschreven medicijnen zijn alleen via een (huis)arts beschikbaar. Maar voor sommige medicijnen is geen recept nodig, zelfzorgmedicijnen. Waar kan je terecht om deze te kopen?

Niet voor alle klachten hoef je direct naar de dokter, je kunt ook een zelfzorgmedicijn kopen. Bijvoorbeeld pijnstillers voor hoofdpijn, neusspray bij verkoudheid en crèmes tegen voetschimmel. Deze zelfzorgmedicijnen zijn handig om in huis te hebben of mee te nemen op reis.

Categorieën zelfzorgmedicijnen

Om risico’s te beperken bepaalt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waar zelfzorgmedicijnen verkocht mogen worden. Deze worden in de onderstaande drie categorieën verdeeld:

  • UA: alleen verkrijgbaar in de apotheek; bij deze zelfzorgmedicijnen is aanvullend advies nodig van de apotheek.
  • UAD: alleen verkrijgbaar in de apotheek en bij de drogist; waarbij een gediplomeerd apotheek- of drogistmedewerker aanwezig moet zijn voor vragen over zelfzorgmedicijnen.
  • AV: algemeen verkrijgbaar; deze zelfzorgmedicijnen hebben bij normaal gebruik kleine risico’s en zijn daarom overal verkrijgbaar zonder advies van een gediplomeerd apotheek- of drogistmedewerker. Denk aan bijvoorbeeld een tankstation, vliegveld  of kleine supermarkt.

Advies van de apotheek

Sommige (zelfzorg)medicijnen kunnen de werking van elkaar beïnvloeden, bijvoorbeeld verminderen of versterken. Advies over (zelfzorg)medicijnen is een belangrijke taak van het apotheekteam. Zij kunnen je wijzen op mogelijke bijwerkingen of wisselwerkingen. Daarom zal de apotheek vragen naar je gezondheid en je medicijngebruik, als je een zelfzorgmedicijn wilt kopen.

Aan de hand van dit gesprek zal de apotheek je helpen bij het maken van een goede keuze voor een juist product of (indien nodig) doorverwijzen naar je (huis)arts.

Heb je al een zelfzorgmedicijn gekocht bij de drogist of supermarkt en gebruik je ook andere medicijnen? Geef dit dan aan bij je apotheek zij zullen een controle doen op mogelijke bijwerkingen of wisselwerkingen.

Heb je last van een gezondheidskwaaltje of een vraag over een zelfzorgmedicijn? Voor advies kun je altijd terecht bij je apotheek. Lees op apotheek.nl meer over zelfzorgmedicijnen.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead