Hoe lang last van lipblaasjes?

Lipblaasjes worden veroorzaakt door een van de meest voorkomende virusinfecties bij de mens; herpes simplex. Zoals de naam al aangeeft is een lipblaasje een blaasje op je lip. Soms zijn er zelfs meerdere blaasjes op de lip te zien. Doorgaans kunnen deze blaasjes niet veel kwaad. Binnen 10 dagen verdwijnen ze vanzelf en er blijft geen litteken of andere beschadiging achter. In sommige gevallen blijft het blaasje zelfs twee weken of langer op de lip. Wanneer het blaasje barst kan er een wondje ontstaan. De genezing van dit wondje, na het vormen van een korstje, kan ook enkele dagen aan het herstelproces toevoegen.

Zijn lipblaasjes gevaarlijk of besmettelijk?

Lipblaasjes zijn doorgaans niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk. Voor sommige mensen kan een lipblaasje wel gevaarlijk zijn, omdat herpes bij pasgeborenen, mensen met een verminderde afweer en mensen met uitgebreid eczeem tot ernstige complicaties kan leiden. Zoals we aangaven is het herpesvirus een van de mees voorkomende virusinfecties. Dit komt doordat het herpesvirus zeer besmettelijk is. Blaasjes ontstaan na twee tot twaalf dagen na besmetting. Gemiddeld duurt dit zo’n vier dagen. Om deze reden is het belangrijk om de blaasjes niet aan te raken. Was je handen regelmatig en voorkom dat je je ogen of genitaalstreek aanraakt na contact met je lip om een herpesinfectie te voorkomen. Ga niet op bezoek bij baby’s jonger dan één maand.

Het behandelen van een lipblaasje

Wanneer je besmet bent met het herpesvirus kom je er niet meer vanaf. Lipblaasjes kunnen dus een terugkerend probleem vormen. Helaas is daar niet heel veel tegen te doen. Door de blaasjes te behandelen kun je de klachten en de duur wel beperken. Een geneesmiddel zoals aciclovir gaat de vermenigvuldiging van het herpesvirus in de huid tegen. Breng de crème vijf keer per dag aan met tussenpozen van ongeveer 4 uur. Dit hoeft ’s nachts niet. Daarnaast zijn er ook speciale zinksulfaat lipgels verkrijgbaar welke voor een verzorgend en verkoelend effect zorgen. Breng de gel 4 tot 6 keer per dag aan op de blaasjes. Het moet gebruikt worden tot de blaasjes zijn ingedroogd.

Bescherm je lippen tegen de zon

Lipblaasjes en zonlicht gaan niet goed samen. Zoek je graag de zon op? Draag dan een pet of hoed om je gezicht en lippen tegen de zon te beschermen. Kan je niet helemaal voorkomen dat het zonlicht op je lippen valt? Gebruik dan een beschermende lippenbalsem.

© 2024 Livsane | Website: Next Lead