Wat je wil weten over het coronavirus!

Het coronavirus, COVID-19 genoemd, is een nieuw griepvirus voor mensen. De uitbraak is begonnen in de provincie Wuhan in China. Het verspreidt zich langzaam verder over de rest van de wereld. Op 27 februari 2020 is in Nederland de eerste persoon positief getest op het virus. Op dit moment zijn er 24 patiënten besmet in Nederland.

De meeste buiten China gediagnosticeerde patiënten zijn in de regio Wuhan geweest of hadden contact met iemand die besmet was met het nieuwe coronavirus. De Nederlandse ziekenhuizen zijn goed voorbereid. Patiënten worden geïsoleerd zodat het virus zo min mogelijk verspreidt.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van het coronavirus zijn: koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking. Neem in dit geval telefonisch contact op met je huisarts of GGD.

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, hoef je je meestal geen zorgen te maken.  De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus. Sinds 12 februari 2020 is er namelijk ook sprake van een griepepidemie in Nederland. Lees meer over wat te doen bij griep en bekijk de tips om de griep te voorkomen.

Wat moet je weten over COVID-19 en hoe verspreidt het zich?

Het coronavirus is zeer besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen. Door hoesten en niezen wordt het virus uit neus, keel of longen naar buiten gebracht. Als anderen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kun je een aantal dingen doen:

  • was regelmatig je handen,
  • als je moet hoesten of niezen, doe dit dan aan de binnenkant van je elleboog,
  • gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik weg en was hierna je handen.

Hoe groot is de kans dat je het coronavirus hebt?

Corona virus RIVM
Kijk op de site van het RIVM voor de actuele status.

De kans dat je het coronavirus hebt is klein, de kans is groter dat je de griep hebt. Er worden allerlei maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus in Nederland te voorkomen. 

Heeft het zin om je preventief te laten testen?

Nee, want dat geeft geen zekerheid. Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het virus. Daarom wordt er pas getest op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen.

Heeft het zin om een mondkapje te dragen ter bescherming tegen het coronavirus?

Nee. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert alleen medisch personeel om mondkapjes te gebruiken. Alleen speciale filtermaskers die heel goed sluiten om de mond en neus kunnen beschermen tegen het coronavirus. Uit recent onderzoek blijkt dat door verkeerd gebruik een groter risico ontstaat op besmetting.

Wat gebeurt er als er iemand besmet is met het coronavirus?

Als iemand met ziekteverschijnselen zich meldt en de arts denkt dat de patiënt mogelijk besmet is, gaat er een protocol in werking. Er wordt een test aangevraagd en ondertussen wordt de patiënt in isolatie gehouden, in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis.

Als de test positief is, blijft de patiënt in isolatie. De GGD doet dan zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het protocol van vooraf aan.

Is er een behandeling tegen het coronavirus?

Er is geen specifieke behandeling tegen het nieuwe coronavirus. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende medicijnen zoals het medicijn tegen malaria, Chloroquine. Vooralsnog is er geen behandeling tegen het virus. De meeste mensen genezen weer van de infectie met het coronavirus.  Omdat je tijd nodig hebt om te herstellen, loopt het aantal mensen dat hersteld is achter bij het aantal patiënten.

Cijfers coronavirus en meer info

De laatste updates en meer informatie over het coronavirus staan op de website van het RIVM. Meer advies over het voorkomen van virussen zijn te vinden op de site van Apotheek, klik hiervoor op de onderstaande afbeelding.

Apotheek.nl