Melatonine onder de Geneesmiddelenwet?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in een brief aan de KNMP laten weten dat zij het toezicht verscherpen op producten die een dagdosering van tenminste 0,3 mg van het hormoon melatonine bevatten.

De IGJ stelt zich op het standpunt dat producten met een dagdosering van tenminste 0,3 mg melatonine vallen onder de Geneesmiddelenwet. De producten moeten geregistreerd zijn als geneesmiddel en voor het in de handel brengen ervan is een vergunning vereist.

Lees het volledige bericht op de KNMP website

Vanwege het besluit van de IGJ is besloten om per direct te stoppen met de levering van Livsane Melatonine 0.1 mg tabletten. Door het gebruiksadvies op de verpakking (een dagdosering van 3 tabletten) valt Livsane Melatonine volgens IGJ onder de Geneesmiddelenwet. Kwalitatief voldoet het product aan de NVWA eisen, maar omdat Livsane Melatonine als voedingssupplement is geregistreerd en niet als geneesmiddel is besloten om het product per direct uit de handel te melden.

De melatonine tabletten van Livsane zijn dus veilig om te gebruiken en nog te verkrijgen bij de apotheek. Alle informatie hierover is nog te vinden op de Livsane website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of wilt u meer informatie? Ga dan naar uw apotheek, deze kan u een passend advies voor een alternatief geven en additionele informatie.