Melatonine onder de Geneesmiddelenwet?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in een brief aan de KNMP laten weten dat zij het toezicht verscherpen op producten die een dagdosering van tenminste 0,3 mg van het hormoon melatonine bevatten.

De IGJ stelt zich op het standpunt dat producten met een dagdosering van tenminste 0,3 mg melatonine vallen onder de Geneesmiddelenwet. De producten moeten geregistreerd zijn als geneesmiddel en voor het in de handel brengen ervan is een vergunning vereist.

Lees het volledige bericht op de KNMP website

Vanwege het besluit van de IGJ is besloten om per direct te stoppen met de levering van Livsane Melatonine 0.1 mg tabletten. Door het gebruiksadvies op de verpakking (een dagdosering van 3 tabletten) valt Livsane Melatonine volgens IGJ onder de Geneesmiddelenwet. Kwalitatief voldoet het product aan de NVWA eisen, maar omdat Livsane Melatonine als voedingssupplement is geregistreerd en niet als geneesmiddel is besloten om het product per direct niet meer te verhandelen.

Met de melatonine tabletten van Livsane die je al in huis hebt is dus niets mis en deze zijn gewoon veilig te gebruiken. Zijn ze op, dan zul je over moeten stappen op een geregistreerd alternatief van een ander merk. Heb je een vraag over je persoonlijke situatie of wil je meer informatie? Ga dan naar jouw apotheek, deze kan je een passend advies voor een alternatief geven en additionele informatie.