Lipblaasjes en zinksulfaat lipgel

Het begint met een onplezierig gevoel rondom je mond. Een rode huid en een tintelend, jeukend of branderig gevoel. Lipblaasjes, ze kunnen heel vervelend zijn.

De eerste kenmerken zijn jeuk en een branderige huid, daarna ontstaan er kleine blaasjes die zijn gevuld met helder vocht. De blaasjes gaan stuk, het vocht gaat eruit en er ontstaat een wondje. Lipblaasjes zijn besmettelijk en kunnen worden overgebracht door het vocht in de blaasjes. Let er daarom goed op dat je je handen regelmatig wast en niet aan de blaasjes/de huid erom heen zit.

Om te zorgen dat je snel van de jeuk en het vervelende gevoel af bent kan zinksulfaat lipgel verlichting bieden. Zinksulfaat lipgel kan op de lipblaasjes worden aangebracht en heeft een verzorgend en verkoelend effect. Je mag de gel 4 tot 6 maal per dag aanbrengen op de pijnlijke plek of op de blaasjes, niet uitsmeren. Begin hier direct mee zodra de tinteling en roodheid opkomt tot de blaasjes zijn ingedroogd. Het is dus handig om te zorgen dat je altijd een tube in huis hebt. Deel een tube niet met anderen, vanwege het besmettingsrisico.

Door de transparante gel worden de blaasjes niet extra geaccentueerd. Zinksulfaat beschermt en droogt de huid en verlicht direct jeuk en pijn. Heb je vaker last van lipblaasjes? Je kunt zinksulfaat zo lang gebruiken als je wil en het heeft geen bijwerkingen. Zinksulfaat mag ook gebruikt worden tijdens zwangerschap, borstvoeding of met andere medicijnen en het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Wat kan je doen bij lipblaasjes?

  • Zorg voor een goede weerstand door voldoende (nacht)rust, voldoende water drinken, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. De kans dat lipblaasjes vaker terugkeren, neemt hierdoor af.
  • Bescherm de lippen door ze vet te houden met een verzorgende lippenbalsem of vaseline. Gebruik in de zon een lippenbalsem met UV-filter

Wil je hier meer over weten, lees verder op apotheek.nl over zinksulfaat bij lipblaasjes.