Wat te doen bij jeuk en uitslag door de processierups

In Nederland zijn we al een aantal jaar bekend met de Eikenprocessierups. Maar wisten jullie dat er ook een Dennenprocessierups bestaat? Beiden wonen in een boom en ze hebben allebei brandharen. Je krijgt van beide rupsen jeuk als je in contact komt met hun haartjes en ze verpoppen zich allebei tot vlinder.

De dennenprocessierups gaat, als hij groot genoeg is, aan de wandel. Dan kruipt hij via de boom naar beneden, op zoek naar een plekje om zich in te graven. Als je pech hebt, ga je er dus in staan. Eenmaal onder de grond verpoppen de rupsen zich tot vlinders. De periode waarin ze actief zijn, is rond april en mei.

De eikenprocessierups is een rups die ’s zomers in eikenbomen voorkomt. Vooral in de maanden mei, juni en juli. Eikenbomen met de eikenprocessierups herken je aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom.

Hoe herken ik klachten?

Wanneer brandharen van de rups met je huid, ogen, neus, keel of longen in aanraking komen, dan kun je klachten krijgen zoals:

  • (heftige) jeuk
  • bultjes
  • blaasjes
  • roodheid van de huid
  • rode en gezwollen ogen

Het advies van Livsane bij de processierups

In eerste instantie gaat het bij klachten als gevolg van de brandharen van een processierups om het verzachten van de jeuk. Dit kan het beste met een gel op basis van Menthol, maar ook met o.a. Aloë Vera, Calendula en Eucalyptus. Livsane heeft in haar assortiment een aantal producten die geschikt zijn om te gebruiken bij klachten. Klik op de productnamen voor uitgebreide productinformatie op onze site.

Jeuk en uitslag door de processierups

Carbomeerwatergel 1% conform FNA receptuur 100 g

Verkoelende en jeukstillende gel. Te gebruiken bij een geïrriteerde huid door bijvoorbeeld insectenbeten, waterpokken of huiduitslag. De gel is goed smeerbaar en makkelijk afwasbaar. Geschikt voor alle leeftijden.

Levomenthol 1% en 2% in carbomeerwatergel 1% 100 g

Verkoelende en jeukstillende gel. Te gebruiken bij een rode en geprikkelde huid door insecten- en kwallenbeten of na een kinderziekte als waterpokken. De gel is goed smeerbaar en makkelijk afwasbaar. Niet te gebruiken bij kinderen jonger dan 2 jaar of op open wonden.

Loratadine 10 mg tabletten 30 stuks

Loratadine is een geneesmiddel. Het is te gebruiken bij overgevoeligheidsreacties van het neusslijmvlies (allergische rhinitis); ter verlichting van de verschijnselen zoals niezen, loopneus, branderig gevoel en jeuk aan de ogen en neus. Bij overgevoeligheidsreacties van de huid (urticaria); ter verlichting van de klachten bij chronische netelroos zoals jeuk, roodheid en galbulten. Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen.

Actie geldt alleen binnen de deelnemende apotheken

Wat kan ik doen bij klachten?

De brandharen van de processierups krijg je uit je kleding door deze te wassen, bij voorkeur op 60ºC. Heb je ergens jeuk of rode plekjes? Plak plakband op de huid en trek het er voorzichtig weer af. De brandhaartjes blijven – als het goed is – aan het plakband kleven. Spoel je huid en ogen overvloedig met lauw water. Bij voorkeur onder de douche. Ga niet krabben of wrijven! Daarmee vererger je de klachten. Gebruik bij veel jeuk een verkoelende zalf of crème met bijvoorbeeld menthol. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken.

Wanneer contact opnemen met een arts?

Bij heftige oogklachten (roodheid, zwelling) waarbij spoelen met lauw water niet helpt is het raadzaam een arts te raadplegen. Soms geeft een brandhaar die in het oog blijft steken een ernstige oogontsteking. Bel direct de huisarts of huisartsenpost bij snel toenemende benauwdheid en/of steeds dikkere oogleden, lippen en/of tong. Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie.

Lees via de onderstaande link meer over jeuk door de processierups op Apotheek.nl